2 min. čitanja

NEODGOVORNI TURISTI Na Biokovu u jednom danu HGSS spašavao četiri puta!

NEODGOVORNI TURISTI Na Biokovu u jednom danu HGSS spašavao četiri puta!
Foto: HGSS

MAKARSKA – Nema odmora za spašavatelje iz HGSS stanice Makarska. “Kad se ponadamo i pomislimo da se situacija malo primirila, dogodi se nova akcija. Danas, kad napravimo sažetak dana, odradili smo četiri akcije”, priopćili su iz Hrvatske gorske službe spašavanja u Makarskoj.

Priopćenje makarskih spasitelja prenosimo u cijelosti:

Dana 16.08.2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovo. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima smo spriječili moguću nesreću i kobne posljedice. Kako smo već izvijestili, spasili smo dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji. Ubrzo nakon toga, oko 16:45 sati, zahvaljujući našoj prisutnosti na Biokovu, strani državljanin zatražio je našu pomoć. Otac, majka i dijete sve strani državljani, srećom su zaustavili naše spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova na predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoći, a oni su preuzeli daljnju skrb o istima.

U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 dobivamo dojavu da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja. Alarmirana je ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 sati dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrjepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka.

U 18:54 minute helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile te spušta jednog letača spašavatelja. Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj, zajedno sa unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj.

Nadamo se da su ovo sve vijesti za današnji dan te da odlazimo na zaista zasluženi odmor.

Koliko još puta trebamo alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I mi smo samo ljudi. Imamo srce pomoći i to radosno činimo. Ali, ne možemo iznad svojih mogućnosti. Bit će nam žao da zbog neodgovornih ne budemo u mogućnosti pomoći onima koji su potrebni naše pomoći, a za nesreću nisu krivi.

Pomozite nam svojom odgovornošću!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok su tražili nestalog Poljaka, HGSS-ovci na Biokovu pronašli majku i dijete bez vode i neopremljene za planinu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.