2 min. čitanja

Veslačkom klubu Jadran iz Rijeke potreban je kombi – Evo kako pomoći mladim veslačima

Veslačkom klubu Jadran iz Rijeke potreban je kombi – Evo kako pomoći mladim veslačima
Foto: Screenshot

RIJEKA – Veslački klub Jadran iz Rijeke pokrenuo je crowd funding kampanju za nabavu klupskog kombija. Klub ima 150 članova, od čega ih je u Školi veslanja 27. Veslanje je izrazito skup sport. Njihov izbor se svodi na kupnju čamaca bez kojih nema sporta ili na kupnju kombija bez kojeg nema regate. Kombiji koje sada imaju su prešli preko 400.000 km i nisu sigurni za prijevoz djece.

Veslački klub Jadran osnovan je 1922. godine – Uskoro im je stota obljetnica

– Veslanje je izrazito skup sport. Cijena jednog skifa (čamac s jednim veslačem) se kreće od 30.000kn na dalje, dok za jedan četverac moraju izdvojiti i preko 250.000kn.  najjeftinija vesla koštaju od 4.000kn za jedan par, što za četverac iznosi 16.000kn. Cijena štrokmetra se kreće od 1.500kn nadalje. Uz nabavu nove opreme konstantno se mora ulagati u održavanje postojeće. Naravno i samo održavanje je skupo.Klub se financira članarinama, donacijama i sufinanciranjem Grada Rijeke i PGŽ.  Nažalost, sva ta sredstva nisu dostatna za ovakav sport. Klinci koji vole veslanje ne znaju cijenu opreme i količine novca potrebne da bi oni mogli veslati. Nažalost za nabavu kombija su morali tražiti pomoć od zajednice.  Njihov izbor se svodi na kupnju čamaca bez kojih nema sporta ili na kupnju kombija bez kojeg nema regate. Kombiji koje sada imaju su prešli preko 400.000 km i nisu sigurni za prijevoz djece. Dodatna otegotna okolnost je što na regate vuku i prikolice, koje su teške, i na kojima se nalazi oprema vrijedna i nekoliko stotina tisuća eura.Što se tiče razvoja kluba najveći problem predstavlja nemogućnost izlaska na more. Često klinci dođu na trening u 5:30 ujutro, ali uvjeti na moru nisu povoljni i ne mogu izaći s čamcima. Jedino rješenje je da Lučka uprava Rijeke dozvoli da klub postavi pontone u luku kako bi klinci mogli izlaziti na more i kada je more nemirno. Veslački klub Jadran iz Rijeke je jedan od rijetkih klubova koji nema stalnu mogućnost izlaska na more – priča nam Jasna Baraba koja je prije 3 godine pokrenula crowdfunding kampanju za nabavu pametnih ploča za OŠ Fran Franković i tad je uspjela skupiti 215.000kn.

Unatoč vrlo nepovoljnim uvjetima treniranja klub je uspio da dva juniora, Matej Stilin i Goran Mirić uđu u juniorsku reprezentaciju.Unatoč tome, svi u klubu se jako trude oko djece i kao osoba koja to promatra sastrane mogu reći da to nije klub, to je zajednica. Moja kćer je veslačica VK Jadran, kadetkinja i zaista nikada nisam doživjela da netko toliko ulaže u mlade ljude.Povijest ovog kluba je zaista impozantna.  1972. godine su bili proglašeni najboljim klubom u bivšoj Jugoslaviji. U to vrijeme poduzeća su podupirala sport, a danas je to nažalost sve rijeđe.  Više o povijesti kluba možete doznati OVDJE.Na kraju ostaje samo pitanje kako pomoći? Više o kampanji možete doznati OVDJE.D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.