1 min. čitanja

Charter sezonu ugrožavaju sve strože mjere protiv korone na emitivnim tržištima

Charter sezonu ugrožavaju sve strože mjere protiv korone na emitivnim tržištima
Foto: BBS / Ilustracija

Charter sezona bilježi relativno dobre brojke, ali mogle bi je ugroziti restriktivne mjere koje uvodi sve veći broj europskih zemalja, kao i nedostupnost organiziranog testiranja na koronu za goste u našim marinama.

Specifičnost chartera je da sezona traje sve do listopada, što znači da je sada u punom zamahu, no mjere koje se donose na emitivnim tržištima prijete naglim odlaskom turista. Kako bi se to izbjeglo, charteraši razmatraju rješenja; ili kroz dostupnost organiziranog testiranja gostiju ili da sami osiguraju ranije odlaske gostiju koje bi im osiguralo dovoljno vremena da naprave test u svojoj zemlji prije povratka za posao.

– Mi smo tradicionalno dobro popunjeni u rujnu, a sezona traje sve do listopada, dakle sada smo na pola sezone i zabrinjavaju nas najave i mjere koje se uvode diljem Europe. Jasno je da države žele zaštiti svoje gospodarske interese i osigurati relativno siguran početak školske godine, ali mi na to moramo spremni. Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus. Cijene testova variraju od 650 do čak 1850 kuna, a u pojedinim županijama lokacije za testiranje su ograničene – istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.