Charter sezonu ugrožavaju sve strože mjere protiv korone na emitivnim tržištima

Foto: BBS

Charter sezona bilježi relativno dobre brojke, ali mogle bi je ugroziti restriktivne mjere koje uvodi sve veći broj europskih zemalja, kao i nedostupnost organiziranog testiranja na koronu za goste u našim marinama.

Specifičnost chartera je da sezona traje sve do listopada, što znači da je sada u punom zamahu, no mjere koje se donose na emitivnim tržištima prijete naglim odlaskom turista. Kako bi se to izbjeglo, charteraši razmatraju rješenja; ili kroz dostupnost organiziranog testiranja gostiju ili da sami osiguraju ranije odlaske gostiju koje bi im osiguralo dovoljno vremena da naprave test u svojoj zemlji prije povratka za posao.

– Mi smo tradicionalno dobro popunjeni u rujnu, a sezona traje sve do listopada, dakle sada smo na pola sezone i zabrinjavaju nas najave i mjere koje se uvode diljem Europe. Jasno je da države žele zaštiti svoje gospodarske interese i osigurati relativno siguran početak školske godine, ali mi na to moramo spremni. Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus. Cijene testova variraju od 650 do čak 1850 kuna, a u pojedinim županijama lokacije za testiranje su ograničene – istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK.

D.G.