1 min. čitanja

IZDANO UPOZORENJE Grmljavinsko nevrijeme i nevere diljem Jadrana

IZDANO UPOZORENJE Grmljavinsko nevrijeme i nevere diljem Jadrana
Foto: Boris Kačan

Opasno vrijeme danas se sprema na cijelom Jadranu, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasti meteoalarm za sjeverni, dok je ostatak Jadrana u žutom. Najavljena promjena vremena stigla je noćas do dijela Hrvatske.

U Dalmaciji je do 1 sat iza ponoći pljuskova bilo uglavnom na području Dinare i Peruće, ali i nad otvorenom morem. Iza ponoći južnije od Lastova razvio se olujni sustav koji je području otvorenog mora donio silovito nevrijeme. Sudeći prema radarskim i satelitskim snimkama, ispod njega ima tuče, vjerojatno i pijavica. S obzirom da je ovaj olujni oblak vidljiv na radaru koji se nalazi u Zadru, procjenjuje se da ovaj sustav sadrži kumulonimbuse čija visina doseže desetak kilometara, javlja Dalmacija danas.

Na riječkom području i Istri očekuju se velike oborine i moguće bujične poplave, a u Dalmaciji se očekuju sporadični pljuskovi s pojačanjem vjetra i grmljavinom.

– To definitivno neće biti nešto što će se događati izolirano i pojedinačno, u nekim rijetkim dijelovima zemlje, nego će biti, ono što mi meteorolozi kažemo, organizirani poremećaj s organiziranim olujama koje će prebrisati cijelu Hrvatsku od njezinog krajnjeg zapada, znači od zapadne obale Istre pa preko gorske i središnje Hrvatske, poseban oprez svakako je potreban i u Slavonij – poručila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

DHMZ predviđa da će utorak biti najpromjenjiviji dan tjedna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, bit će povremene kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene; dok će ponegdje pasti tek pokoja kap, osobito na dubrovačkom području može biti obilnijih pljuskova. Na moru južne Dalmacije ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, drugdje danju jugozapadnjak. Navečer u većini predjela slab do umjeren sjeverozapadnjak. Bit će malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.