Šef bračkog stožera dao ostavku: “Nacionalni stožer izgubio vjerodostojnost” – Načelnik Postira: “Ne slažu se svi s njim”

Nakon što je načelnik Kriznog stožera otoka Brača Nikola Martinić dao neopozivu ostavku na tu dužnost, gdje između ostalih razloga spominje i gubitak povjerenja u vjerodostojnost Nacionalnog stožera civilne zaštite, oglasio se i načelnik općine Postira, Siniša Marović koji pak izražava žaljenje zbog Martinićeve odluke. Obrazloženje obojice prenosimo u cijelosti.

“Poštovani sugrađani, dragi moji Bračani, s današnjim danom prestaje moje rukovođenje Kriznim stožerom otoka Brača. Jutros sam svoju neopozivu ostavku (u nastavku teksta istu možete i pročitati u cijelosti) dostavio svim jedinicama lokalne samouprave na otoku i svim ostalim službama koje za to trebaju biti obavještene. Mislim da je uredu da je na znanje primite i Vi, zbog kojih sam istu dužnost i prihvatio. Hvala Vam na povjerenju, čuvajte se, zdravi i veseli bili!!!

“”Poštovani,
sa žaljenjem vas izvještavam kako ovime dajem neopozivu ostavku na mjesto načelnika Kriznog stožera otoka Brača.

Razlozi za ovu moju odluku su i profesionalni i privatni.

Profesionalno, smatram kako nas u razdoblju koje slijedi očekuju novi izazovi u borbi protiv epidemije, izazovi koji će od svih koji u istu na bilo koji način budu uključeni zahtijevati potpun angažman i apsolutnu predanost na njihovom polju djelovanja i unutar mogućnosti koje svatko od nas ima. U tom smislu kao zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD Supetar, zapovjednik VOP Brač i odnedavno operativni član vatrogasnog zapovjedništva Vatrogasne zajednice splitsko-dalmatinske županije objektivno prosuđujem kako će me te moje primarne dužnosti i obaveze spriječiti da se zadacima koji stoje pred načelnikom stožera posvetim na primjeren način tj. u potpunosti i sa maksimumom svojih znanja i sposobnosti, a kako spomenuh prije najiskrenije mislim da vrijeme koje je pred nama jednostavno ne trpi polovična rješenja.

S one privatne, osobne strane, priznajem kako sam prateći situaciju oko bolesti COVID-19 u našoj zemlji donekle izgubio povjerenje u vjerodostojnost Nacionalnog stožera koji rukovodi borbom protiv epidemije iste. Kao profesionalac koji je od prvog pravog dana epidemije aktivno djelovao u njenom zaustavljanju i kao običan čovjek i odgovoran građanin za neke postupke i odluke rukovodećeg tijela sustava unutar kojega sam djelovao jednostavno ne mogu naći uporište u logici i zdravom razumu, stoga mi je nespojivo s mojom osobom i sustavom vrijednosti da temeljem dužnosti koju obnašam drugima propisujem i potpisujem ono u što i sam sumnjam da je ispravno i potrebno.

Napominjem na kraju kako ova moja ostavka ne znači da na moje znanje i sposobnosti više ne možete računati, ukoliko se to pokaže potrebnim, na raspolaganju sam vam u bilo kojem trenutku.

Gospođo gradonačelnice, gospodo načelnici, cijenjene kolege članovi stožera, ponosan sam na vrijeme koje sam u ovoj krizi proveo s vama i na sve što smo zajedno u tom razdoblju postigli u očuvanju i zaštiti naše otočne zajednice, u nadi da ćete tako nastaviti i u vremenu koje dolazi ali ovaj put bez mene na čelu stožera.

Srdačno vas pozdravljam,
Nikola Martinić – Dragan “”, napisao je dojučerašnji načelnik Kriznog stožera otoka Brača Nikola Martinić.

“Njegovo mišljenje nije i stav svih članova bračkog stožera”

Martinićevu odluku komentirao je načelnik općine Postira, Siniša Marović:

“Poštovani članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske,

ovim putem bih Vam želio dati do znanja da jučer napisani tekst načelnika Kriznog stožera otoka Brača, a kojim on podnosi ostavku na tu funkciju, nije mišljenje i stav svih članova bračkog Stožera.

Osobno sam jako iznenađen ovom odlukom. Prije svega, smatram da je Krizni stožer otoka Brača bio dobro zamišljen i da je, uz određene poteškoće, imao smisao. Smatram također da je jako dobro, zajedničkim snagama, odradio posao za vrijeme tzv. prvog vala pandemije COVID -19 koji nas je zadesio u proljeću ove godine te da je usprkos svemu pokazao kako se zajednički mogu ostvarivati dobri rezultati i kada članove ne vežu iste stranačke boje.

Kao član istog Stožera, ovim putem izražavam žaljenje zbog postupka načelnika, prvenstveno iz razloga što kao član još uvijek ne znam detalje njegovog čina, no duboko vjerujem da je razlog opravdan. Nikola Martinić Dragan je izvrstan vatrogasni zapovjednik i s njime kao zapovjednikom nadležnog DVD-a imam odličnu suradnju. Međutim, ne slažem se s miješanjem u odluke struke nekoga tko nije te iste struke, ma tko to bio i o čemu god se radilo. Svatko od nas ima pravo na vlastito mišljenje, isto tako i na eventualno preispitivanje određenih odluka, no ne zaboravimo da su potezi Nacionalnog stožera ovog proljeća donijeli spas za mnoge obitelji i omogućili turističku sezonu koja je nadmašila sva očekivanja.

U kriznim situacijama, u donošenju kompromisa, u balansiranju između onog načina života na kakav smo bili naučili i onog na kojeg se moramo priviknuti događaju se nezadovoljstva, događaju se situacije u kojima izgleda da primjerice metar nije za svakoga isti i to je meni jasno i poznato i kao načelniku jedne male Općine. Uzimajući u obzir sve to, smatram Vas zaslužnima za cjelokupnu dobru situaciju u Hrvatskoj od samog početka pandemije, s čime se ne mogu pohvaliti ni države s puno jačim zdravstvom i ekonomijom od naše. U pravo vrijeme ste donosili prave mjere, stoga nemam razloga, ali i ne želim sumnjati u Vaše odluke, koje pojedincima ponekad mogu biti smiješne, nelogične ili kontradiktorne. U nastojanju da razumijem Vaš trud da s jedne strane očuvate fizičko zdravlje našeg naroda i očuvate našu ekonomiju s druge strane, ovim putem Vam iskazujem svoju potpunu podršku”, odgovorio je postirski načelnik, Siniša Marović.

D.G.