4 min. čitanja

Korčulani plaćaju najskuplji test na Covid-19 u Hrvatskoj

Korčulani plaćaju najskuplji test na Covid-19 u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

KORČULA – Cijene testova na Covid-19 virus usporedili su kolege iz Dubrovačkog vjesnika diljem države i prema dostupnim podacima Korčulani plaćaju najskuplji test u Hrvatskoj.

Iako su serološki testovi, odnosno testiranje koje se provodi analizom uzorka krvi, osjetno jeftiniji, zbog sigurnosti i pouzdanosti rezultata mnoge strane zemlje poput Italije i Austrije traže testiranje čiji se rezultati provode analizom uzorka iz brisa, najčešće stražnje strane grla i nosa.

U Korčuli se testiranje na Covid-19 virus provodi u Domu zdravlja u Korčuli i Domu zdravlja u Veloj Luci. Kako navode iz Doma zdravlja Ante Franulović, u Veloj Luci testiranja se provode isključivo s liječničkom uputnicom, testiranja za osobe koje bi same snosile troškove se ne provode.

U Korčuli se brisovi uzimaju tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i nedjeljom, ostalim danima po potrebi. Testiranje je u Korčuli započelo u početkom travnja, a do danas je objavljeno više od 360 testiranja. Testiranju pristupaju osobe koje nemaju medicinsku indikaciju, ali im je test potreban najčešće zbog posla, pomorci i slično. Dostavljen nam je i cjenik testova, cijena testiranja za uzorke poslane u Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) iznosi 1.050 kuna, cijena testiranja za uzorke poslane u Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) za rezultate u roku od 24 sata od zaprimanja uzoraka u Splitu je 1.150 kn, doplata za nalaz na engleskom jeziku za uzorke poslane u NZJZ SDŽ je 150 kn, cijena testiranja za uzorke poslane u Opću bolnicu Dubrovnik 1.850 kn dok testiranje uzoraka poslanih Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo također košta 1.850 kn.

Na koji način te ustanove formiraju cijenu testiranja nije poznato djelatnicima Doma zdravlja Korčula, kako ističu, a na njihovu cijenu u Korčuli se dodaje „oko“ 350 kuna. To je iznos koji je usuglašen na razini svih domova zdravlja naše županije, a odnosi se, objasnili su, na manipulativne troškove, odnosno troškove uzimanja brisova i transporta do laboratorija u Dubrovniku i Splitu. Iako je cijena testiranja u Splitu znatno jeftinija, za sad se Korčulani mogu testirati samo po cijeni od 1.850 kn.
„Zbog preopterećenosti laboratorija NZJZ SDŽ, trenutačno dostupne kapacitete za testiranje osoba bez medicinske indikacije, odnosno osoba koje same plaćaju test, ima samo OB Dubrovnik stoga se brisovi tamo i šalju te cijena testa iznosi 1.850 kn“, objasnio je Stipe Korunić, povjerenik za informiranje Doma zdravlja Korčula.

Prema podacima o testiranju brisova koje smo pronašli na stranici eVisitor, u Puli testiranje košta 750 kn, u Rijeci 698,21 kn, u Zadru 800 kn, u Šibeniku 850 kn, u Splitu 698 kn, a za rezultate unutar 24 sata 798 kn, u Osijeku 700 kn, a za rezultate unutar 24 sata 1000 kn, u Varaždinu 698 kn. Nalazi su najčešće gotovi u roku od 48 sati, a rezultati se šalju putem e-maila. U Korčuli je i taj dio znatno kompliciraniji.

„Rezultati testova su gotovi u pravilu 48 sati od zaprimanja uzoraka. Tu treba uzeti okolnosti transporta do laboratorija, odnosno Split, Zagreb ili Dubrovnik. Primjerice, brisovi se uzimaju u pravilu u večernjim satima, npr. u nedjelju, a voze u laboratorije u jutarnjim satima sutradan u posebnim spremnicima te se predaju u pravilu do podne. Kada laboratoriji počinju obradu naših uzoraka ne možemo točno znati, ali gotovi rezultati u pravilu budu gotovi unutar 48 sati od zaprimanja. Dakle, ako je uzorak uzet u nedjelju, putuje u ponedjeljak, a obrada završava u utorak tijekom dana. U NZJZ SDŽ postoji mogućnost doplate ako se želi rezultat u roku od 24h od zaprimanja uzoraka, ali ta mogućnost ovisi o dostupnim kapacitetima, dok u Zagrebu i Dubrovniku ta mogućnost ne postoji“, objasnio je Stipe Korunić, odgovor smo prenijeli u cijelosti.

Donedavno je Korčulanima bilo omogućeno platiti test koji uključuje rezultate unutar 24 sata. Osoba, u ovom slučaju pomorac, taj je test platio 1.150 kn, no rezultati nisu došli u roku od 24 sata, tvrdi nam pomorac, već nakon nekoliko dana.

„Ne možemo komentirati paušalne izjave. Ako testovi nisu došli u roku od 24 sata od zaprimanja uzoraka u Splitu (u pravilu sljedeći dan do podne), a što je osoba koja se testirala platila (što se može dogoditi s obzirom na to da testiranja indicirana od strane epidemiologa imaju prioritet), ta se osoba može obratiti Domu zdravlja te će Dom zdravlja izvršiti povrat više plaćenih sredstava odnosno više plaćene cijene“, poručio je Stipe Korunić, odgovor smo prenijeli u cijelosti.

Zavrzlama je prisutna i kad je u pitanju informiranje o rezultatima testiranja. U većim gradovima nije moguće pristupiti testu bez ostavljenog kontakta, odnosno e-maila na koji se potom dostavljaju rezultati. U Korčuli to izgleda ovako;

„Rezultati e-mailom iz laboratorija šalju se epidemiologu i Ambulanti za COVID koji taj rezultat prosljeđuju osobi koja se testirala u pravilu na email koji je dostavila ambulanti prilikom testiranja. Ako je osobu na testiranje uputio liječnik obiteljske medicine, a osoba nije dostavila kontakt, rezultati testa se šalju i liječniku obiteljske medicine“, objasnio je Stipe Korunić.

Kako se provodi testiranje provjerili smo i u Općoj bolnici Dubrovnik. OB Dubrovnik testiranja provodi svakodnevno, kako navode, dijagnostika na Covid-19 započela je sredinom lipnja, a do sredine kolovoza testu uz osobno plaćanje pristupilo je 736 osoba. Rezultati testova dostavljaju se putem e-maila 12 sati nakon testiranja, najviše 24 sata nakon testiranja. Cijena testa je 1.507 kn. Pitali smo i kako se određuje tržišna cijena testa.

Tržišna cijena testa od 1.507 kn formirana je prema troškovima nabave testova, opreme i potrošnog materijala koji su neophodni za navedeno testiranje, dok je cijenu prema HZZO-u odredio sam HZZO jednostrano“, objasnili su iz OB Dubrovnik.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.