2 min. čitanja

Linije na novouređenoj rivi pričat će priču o povijesti Poreča

Linije na novouređenoj rivi pričat će priču o povijesti Poreča
Foto: Domagoj i Marin Topić

POREČ – Novouređena riva u Poreču, nakon što je otvorena početkom srpnja, vrlo je brzo postala omiljeno okupljalište kao domaćih, tako i turista. Od samog dana otvaranja, jedna od karakteristika koja je plijenila pozornost, kako odraslih tako i onih najmlađih koji su ih koristili za igru, bile su linije indirektne rasvjete preko cijele površine i jedan od detalja po kojima je riva postala prepoznatljiva. Međutim, višemetarske linije koje se po danu ističu tamnijom bojom, a noći osvijetljene indirektnom rasvjetom zapravo imaju, puno veću ulogu od samog ukrasa – imaju zadatak da pričaju priču o povijesti Poreča i sve zainteresirane pozovu na istraživanje porečke starogradske jezgre.

Foto: Domagoj i Marin Topić

Svaka linija na početku, odnosno na dijelu koji od mora gleda prema starom gradu ima oznaku – naziv napisan na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, simbol i stoljeće u kojem je nastala. A svaka je od njih usmjerena prema nekoj od porečkih znamenitosti, a ima ih ukupno 13 – Istarska sabornica, Romanička kuća, Kuća „Dva sveca“, Petrokutna kula, Okrugla kula, Kula Bondulmier, Palača de Vergottini, Palača Zuccato, Gotička palača „Lion“, Ribarski trg, Marafor, kompleks Eufrazijeve bazilike i Kanonička kuća.

Ono na čemu se trenutno radi, je izrada QR kodova koji će se postaviti uz ime znamenitosti na rivi i očitavanjem kojih će putem pametnih telefona zainteresirani imati prilike doznati više podataka o samoj građevini i kako doći do nje. Tekstove o građevinama izradio je Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, a kratki su i jasni kako bi posjetitelj odmah dobio osnovne informacije o znamenitosti. Tekstovi će, osim na hrvatskom biti prevedeni na engleski, talijanski i njemački jezik. Postavljanjem QR kodova na rivu, ovime će riva dobiti još jednu dimenziju, a posjetitelji i domaći otkriti i upotpuniti svoja znanja o porečkoj starogradskoj jezgri.

Inače, uređenje gradske rive u njenom najširem dijelu, od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane, najveća je ovogodišnja investicija Grada Poreča-Parenzo. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, koji se kroz više godina razvijao, u suradnji s projektantima, gradskim upravnim odjelima i konzervatorima. Projekt je na površini većoj od 6000m2 obuhvatio rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje partera s urbanom opremom.

Uređen je središnji obalni dio prostora, kolno-pješačka komunikacija od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesno drvored uz južne gradske bedeme, uz povezivanje ovoga prostora s povijesnom jezgrom grada – Cardo Maximus, Ribarski trg i dr. Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, sadnja 32 nova stabla, te stotine sadnica autohtonog, mediteranskog bilja, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, špina za vodu za građane, ali i kućne ljubimce, držača za bicikle, kanti, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje unificiranih punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

KAO DNEVNI BORAVAK Otvorena novouređena riva u Poreču
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.