Memorijalni zaron na Baron Gautsch, 106 godina nakon potonuća

Foto: Vlado Bjelajac

ROVINJ – Četrdesetak istarskih ronioca, predvođeno rovinjskim Klubom za podvodne aktivnosti u suradnji s Ronilačkim savezom Istarske županije, odalo je počast žrtvama potonuća Barona Gautscha, putničkog broda koji je prije 106 godina naletio na vlastitu minu.

Ovaj se kobni događaj “odigrao” oko devet nautičkih milja od Rovinja, 13. kolovoza 1914. godine, a njegove se žrtve smatraju prvim civilnim žrtvama Prvog svjetskog rata. Njihov se točan broj ne zna, s obzirom na to da se vojna lica i djeca nisu popisivali. Ipak, pretpostavlja se kako se radi o brojci od 150 pa sve do 250 poginulih.

Foto: Vlado Bjelajac

Ronioci, koji su zbog epidemioloških mjera bili podijeljeni u dva broda, simboličnim su se postavljanjem vijenca prisjetili na živote koje je ova tragedija oduzela.

Ovaj kultni brod svojom dužinom od 84 metara na dnu mora i dalje leži baš kao da plovi, a prava je rijetkost što se u olupinu također može ulaziti. Navedeno ga, uz bogatu floru i faunu, čini zanimljivom ronilačkom destinacijom, te se svrstava među 50 najpoznatijih olupina svijeta.

Foto: Vlado Bjelajac

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: