1 min. čitanja

Obnavlja se ljetnikovac Gučetić, koji postaje društveno-kulturni centar Mokošice

MOKOŠICA – Ljetnikovac Gučetić u Rijeci Dubrovačkoj, trenutno u ruševnom stanju, uskoro će postati svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje. Naime, u tijeku je potpisivanje ugovora između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovog višestoljetnog zdanja bogate prošlosti.

Unatoč lošem stanju očuvanosti objekta te ambijentalnim devastacijama, sačuvana je tlocrtna dispozicija kuće, organizacija vrtnih površina i perimetalnih zidova, te će ovaj najveći ljetnikovac sa sjeverne strane Rijeke dubrovačke ponuditi reprezentativan ambijent za mnoge planirane programske sadržaje, namijenjene prvenstveno stanovnicima ovog područja, a tako i posjetiteljima. Uspostavom interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja promovirat će se vrijednosti ove kulturne baštine – obitelj Gučetić i sam ljetnikovac, kao i znanstvene, istraživačke i obrazovne teme koje se temelje na radu Ruđera Boškovića. Uz prateće gospodarske sadržaje, te tematska događanja prostor ljetnikovca će postati dinamični prostor razvoja zajednice.

Na osnovu Integriranog programa revitalizacije dubrovačkih ljetnikovaca Grada Dubrovnika, u prostoru ljetnikovca će svoje mjesto imati društveno – kulturni centar sa tematiziranim programskim dijelom posvećenim Ruđeru Boškoviću.

Podsjetimo, Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić, najvrjednijeg i najreprezentativnijeg kompleksa ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke 16. stoljeća. Nakon izrade konzervatorske dokumentacije i izrade projektnog zadatka, proveden je postupak javne nabave usluga izrade projektne dokumentacije. Ekonomski najpovoljnijom ponudom ocijenjena je ponuda Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba. Vrijednost usluga iznosi 671.445,00 kuna a odnosi se na izradu cjelokupne dokumentacije – idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju. Po dovršetku izrade projektne dokumentacije, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik namjerava obnoviti ruševni ljetnikovac iz 15. stoljeća
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.