1 min. čitanja

PREVARA TEŠKA 3,5 MILIJUNA KUNA Organizirao izlete i razgledavanja Dubrovnika bez računa, radnicima nije isplaćivao doprinose

DUBROVNIK – Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 40 godina sumnjiči se za veći broj kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i to: zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, povredu prava iz socijalnog osiguranja i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga počinjenih na štetu imovine trgovačkog društva registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije i na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je, kao odgovorna osoba gore navedenog trgovačkog društva, tijekom 2017. i 2018. godine turistima organizirao i pružao usluge izleta, transfera i razgledavanja Dubrovnika za koje usluge turistima koji su plaćali u gotovini nije izdavao fiskalizirane račune te nije prikazivao stvarno ostvarene prihode, obveze plaćanja PDV-a i obveze plaćanja poreza na dobit.

Također je utvrđeno da je svojim zaposlenicima, pored plaće, isplaćivao proviziju od prodaje usluga od 20%, a da pri tom na te isplate nije obračunavao ni uplaćivao doprinose na plaće, porez i prirez. Isto tako, prihod navedenih usluga nije evidentirao u knjigovodstvenim evidencijama, niti je novce polagao na žiro račune trgovačkog društva, već ih je zadržavao za sebe. Osim svega navedenog, utvrđeno je da nije vodio evidencije o ostvarenim prihodima i rashodima poslovanja, obvezama prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Državnom proračunu te isplatama plaća djelatnicima čime je onemogućio uvid u poslovanje spomenutog trgovačkog društva, odnosno pregled ostvarenih prihoda, imovine i obveza trgovačkog društva.

Ukupna materijalna šteta počinjena navedenim kaznenim djelima iznosi gotovo 3,5 milijuna kuna. Zbog opisanih kaznenih djela policija protiv osumnjičenog 40-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.