Kanaderi gase dva požara na Hvaru

Foto: HRZ/M. Karačić

Dva Canadaira sudjeluju u gašenju požara na području Bogomolja i Zastražišća na Hvaru

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske upućena su u petak, 21. kolovoza 2020. godine u akciju gašenja dva požara kod naselja Bogomolje u općini Sućuraj te kod Zastražišća u općini Jelsa na Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Hvarski vatrogasni zapovjednik Nikola Škare se javio s požarišta u Zastražišću na području općine Jelsa

– Gore gusta borova šuma i maslinici. Na požarištu je 30 vatrogasaca sa sedam vozila, a požar gase i dva kanadera. Situacija još nije pod kontrolom. Trenutno je ovaj požar veći nego onaj kod Sućurja – kazao je Škare za Dalmacija Danas.

Doznaje se da na požarištu povremeno puše umjeren maestral koji širi vatrenu liniju.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno sa 20. kolovoza 2020.  godine zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 32 požara (15 u Šibensko-kninskoj, 11 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne  snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 190 sati naleta pri čemu je izbačeno više od 6200 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 21 protupožarno izviđanje sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 11 puta.

D.G.