VIDEO Opasno divljanje jet skijevima ušćem rijeke Krke

Foto: Ratko Dodig

ŠIBENIK – Unatoč zabrani glisiranja i dozvoljenoj brzini od samo 6 NM, nekoliko vozača jet skija, ušće rijeke Krke je shvatilo kao stazu za utrkivanje, ugrožavajući pritom druge sudionike pomorskog prometa, a posebno dagnje u obližnjem uzgajalištu. 

– U četvrtak, zapadno od Šibenskog mosta u pravcu Zatona, nekolicina momaka od pravca Prokljanskog jezera ali otkud točno i tko su stvarno ne znam. Vjerojatno turisti – prepričava nam autor videa, Ratko Dodig koji se zatekao u pomaganju prijatelju u uzgajalištu školjaka.

– Ludovali su tu ispred vale Klačine. Svaki val koji strese bove školjaka, jedan dio otpadne na dno. Naročito u dvije varijante, pri sadnji pidoča i pri berbi kad se fergulari puni. Ovi valovi od glisiranja jako smetaju školjkama – prepričava nam Dodig.

Foto: Ratko Dodig

– Nisam uspio prijaviti jer smo taman bili na odlasku, ali tu često ispod luka Šibenskog mosta leti policijski dron, ali ga jučer nisam vidio. Policija je često pod samim Šibenikom, a tamo su išli, vjerujem da su ih zaustavili – kaže nam Dodig i šalje sliku policijskog broda.

Foto: Ratko Dodig

– Ova je slika nastala oko 15 minuta nakon što su išli prema Šibeniku. To je policijski brod, vjerujem da su ih zaustavili oko Martinske. To njihovo divljanje po moru sigurno neće policija tolerirati jer je slivom rijeke Krke ograničenje 6 NM – kaže nam ovaj Šibenčanin.

Šibenski akvatorij je specifičan i jako prometan, a nautički promet je svakako najjači na Jadranu upravo na ovom području. Prema neslužbenim izvorima kojima raspolažemo, doznajemo da je dnevni prosjek prometa kroz kanal sv. Ante čak oko 2500 brodica, a kvaliteta praćenja tog prometa i sankcioniranja prekršaja ni u peti nije enormnoj količini plovila koji tuda cirkuliraju.

Jurica Gašpar