3 min. čitanja

Kupac polarnog kruzera izuzetno zadovoljan, pa od Brodosplita naručio još jedan!

Kupac polarnog kruzera izuzetno zadovoljan, pa od Brodosplita naručio još jedan!
Foto: Brodosplit

Nakon polaganja kobilice 02. lipnja 2020. godine u ‘Brodosplitovim’ je pogonima u tijeku izrada sekcija i montaža na navozu za novogradnju 485, putničkog broda za krstarenja polarnim područjima. Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions kazao je da su izuzetno zadovoljni prvim brodom Hondius, koji je nadmašio njihova i očekivanja putnika i posade jer je vrlo ekonomičan.

Početkom lipnja u Brodosplitu je položena kobilica za novogradnju 485, putničkog broda za krstarenja polarnim područjima, koji će nositi ime Janssonius. Radi se o brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja tvrtku Oceanwide Expeditions, koja je specijalizirana za ekspedicijska putovanja na Antarktik i Arktik. Radi se o nastavku izgradnje serije polarnih kruzera kojim su u splitskom škveru napravili veliki iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu jer se radi o brodovima koji se grade s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje se gotovo 80 posto broda oprema tijekom gradnje na navozu, što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje.

Photo: Brodosplit

– Nakon što smo prošle godine isporučili prvi polarni kruzer Hondius kojeg smo izgradili u roku i unutar budžeta, kupac je iskazao svoje zadovoljstvo na najbolji mogući način – odmah je naručio još jedan potpuno isti brod. Osim nas, na prvom brodu je zaradila i država, kao i HBOR, a ovo je nastavak uspješne suradnje Brodosplita i nizozemskog brodovlasnika, zbog čega smo izuzetno ponosni jer smo dokazali da idemo u dobrom smjeru – rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Foto: Brodosplit / Ilustracija

Brod će biti dugačak 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4.260 kW. Moći će ugostiti 194 putnika smještenih u 81 kabinu, o kojima će se brinuti 78 članova posade. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Razvijajući vlastitu flotu brodova prilagođenih ledenim morima, Oceanwide Expeditions promovira male, fleksibilne ture koje putnicima pružaju bliski kontakt s polarnim divljim životinjama, krajolicima i povijesnim znamenitostima.

Photo: Brodosplit

– Izuzetno smo zadovoljni prvim brodom Hondius, koji je nadmašio naša i očekivanja putnika i posade jer je vrlo ekonomičan. Da nismo zadovoljni, ne bismo naručili još jedan. Nadam se da će i situacija s korona krizom proći do datuma isporuke, koji je predviđen u kolovozu 2021. godine. Također vjerujem u dugoročnost suradnje s Brodosplitom i izgradnju još dva nova broda – kazao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će izgrađen u klasi LR PC6, koja ispunjava najnovije zahtjeve Lloyd Registra za plovila Polar Class 6, i na raspolaganju prvim putnicima bit će za arktičku sezonu 2021./2022. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Brodosplitu položena kobilica broda za krstarenja polarnim područjima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.