4 min. čitanja

Lanterne Lastovskog otočja

Lanterne Lastovskog otočja

Na Lastovskom otočju se nalaze tri svjetionika (lanterne). Jedan se nalazi na matičnom otoku, drugi na otoku Sušcu, a treći na otoku Glavatu.

Struga

Izgrađen je 1839. godine na rtu Struga koji se nalazi na morskom ulazu u uvalu Skrivena Luka. Nakon Savudrije i Porera, ovo je treći najstariji svjetionik na hrvatskoj obali Jadrana. Smješten je na nadmorskoj visini od 90 m na rubu strme litice s koje se pruža prekrasan pogled na otvoreno more, dok se svjetlo sa Struge vidi na 20 milja i upozorava brodove da su nadomak Lastovu.

Struga – Foto: Lastovsko otočje

Svjetionik Struga ima 20 metara visoku valjkastu kulu koja se nalazi na nadmorskoj visini od 104 metra. Okružen je borovom šumom kroz koju se spušta lijepa stazica do obližnje plaže, a još jedna prednost položaja je mir i privatnost.

Struga – Foto: Lastovsko otočje

Jedna od zanimljivih priča sa Struge je vezana za ulov hlapa rekordnih dimenzija. Golemi rak težio je nešto manje od osamnaest kilograma, a ulovljen je mrežom, potkraj devetnaestog stoljeća. Ulovljenog hlapa ribarska družina otpremila je na bečki carski dvor Franji Josipu. Car se odužio lastovskim ribarima poslavši im veliki sanduk s kavom i šećerom.

Sušac

Svjetionik Sušac izgrađen je 1878. godine na istoimenom otočiću, zapadno od Lastova. Dao ga je izgraditi car Franjo na najvišem vrhu južnog dijela otoka, na hridi nadmorske visine od 80 metara. Ime otoka najvjerojatnije proizlazi iz iznimno oskudne vegetacije zbog male količine padalina. S južne strane nalazi se na velikoj strmini s koje se pruža pogled na izuzetno bistro more, dok se sa druge strane blago spuštaju staze za šetanje, do uvala. Visina kule je 17 metara.

Sušac – Foto: Lastovsko otočje

Oko tog prekrasnog otoka pruža se nepregledna pučina što ostavlja dojam izdvojenosti i mira, a iz daljine stvara optičku varku kao da je sastavljen od dva manja otočića. Često su u povijesti pomorci okretali svoj brod s kursa plovidbe uvjereni da su pogriješili smjer plovidbe. Ta optička varka rezultat je  relativno niskog kopnenog hrbata koji spaja  južni dio otoka na kome se nalazi svjetionik i  viši sjeverni dio otoka sa  239 metara visokim  vrhom Sušac.

Sušac – Foto: Lastovsko otočje

Na Sušcu postoje dvije crkve, Sv. Nikola iz 12. st. i crkva Sv. Marije iz 15. st. Obje su ruševne. Također možete naći ostatke crkvice iz 4. stoljeća. Vidljivi su tragovi kućica, zapušteni dolci, maslinici, nekoliko manjih polja itd. Dio otoka ima nepristupačan ulaz u more, ali kupanje je moguće u plitkim, kamenim uvalicama. Jedini stanovnici su svjetioničari, a na drugom dijelu otoka povremeno boravi i pastir Goran koji se bavi uzgojem ovaca.

Sušac – Foto: Lastovsko otočje

Zanimljivo je kako je nekoć na otoku stanovalo i do 200 ljudi. Još jedna specifičnost je u klisurama sjeverne obale gdje je priroda formirala morsko jezerce u koje se može doći ronjenjem kroz pećinu na petnaestak metara dubine. U ovome poluzatvorenom krateru snimljene su također i neke filmske scene.  Jeste li znali da je Lordan Zafranović 1984. godine na Sušcu snimao film Ujed anđela?

Glavat

Nalazi se na najistočnijem otoku lastovskog arhipelaga istoimenom Glavatu. Izgrađen je na nadmorskoj visini od 26 metara godine 1884. zbog opasnosti od mnogih grebena i pličina. Visina kule je 19 metara. Pomorski svjetionik Glavat spada među najveće objekte ove vrste na istočnom dijelu Jadrana. Svjetlo je na nadmorskoj visini od 45 metara i noću dominira čitavim arhipelagom.

Glavat – Foto: Lastovsko otočje

Podmorje sa mnoštvom špilja i kamenih gromada vrlo je atraktivno za ronilački turizam. Također je karakterističan po nešto većim padalinama u usporedbi s ostalim pučinskim otocima ovog dijela Jadrana. Zahvaljujući tome na otoku uspijeva škrta grmolika vegetacija, u blizini koje se gnijezde kolonije galebova i ronaca. Najljepši je noću, kada se nad  njim prospe beskrajna zvjezdana čipka, a u njegovom okružju bljeskaju  obalna svjetla Lastova, Korčule i Mljeta.

Glavat – Foto: Lastovsko otočje

Glavat krase i mnoge legende, a najpoznatija je ona vezana za nastanak otoka. Prema toj legendi Glavat je nastao zahvaljujući prepirci bogova sa Olimpa. Naime bogovi su raspravljali koji je otok najljepši, Lastovo, Mljet ili Korčula. Konačno Posejdon odluči poslati svog pobočnika da isto ocijeni na licu mjesta. Danima ih je promatrao, ali se nikako nije mogao odlučiti koji je ljepši. Ukočen, promatrajući okolnu ljepotu Posejdonov pobočnik se okamenio i  vječno ostao u ovom akvatoriju u obliku otočića Glavata.

Lastovsko otočje

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SUŠAC Izolirana ljepota na pučini srednjeg Jadrana
FOTO/VIDEO: Na Sušcu se 2013. gotovo nasukao kruzer poput Costa Concordije
Izolacija
HRVATSKI SVJETIONICI Ulaganje Austrije u nemjerljivu viziju daleke budućnosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.