1 min. čitanja

PLENKOVIĆ NA GOLOM OTOKU Odao počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

PLENKOVIĆ NA GOLOM OTOKU Odao počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima
Foto: Facebook

GOLI OTOK – Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, premijer Andrej Plenković je na Golom otok u ime Vlade odao počast žrtvama komunističkog režima.

– Važno je da njegujemo kulturu sjećanja. Bez istine nema niti poštovanja prema žrtvama niti pomirbe – pritom je kazao predsjednik Vlade.

U znak na nastradale žrtve komunističkog i svih totalitarnih i autoritarnih režima, na Golom otoku je prije desetak godina podignuta spomen ploča Vlade.

– Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, bez istine nema ni svijesti niti poštovanja prema žrtvama niti u konačnici i pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga. Povodom Europskog dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava, koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici – rekao je premijer Andrej Plenković.

Foto: Facebook

Podsjetio je kako je taj zatvor kasnije praktički egzistirao kao kaznionica do potkraj 80-tih. Tijekom Prvoga svjetskog rata na Goli otok su bili internirani ratni zarobljenici, a od 1948. na njemu je bio zloglasni jugoslavenski zatvor za političke zatvorenike. Na obliženjemu Sv. Grguru bio je ženski odjel tog zatvora. Od 1956. na Golom otoku su zatvarani počinitelji teških kaznenih djela. Zatvor je prestao s radom 1988., a 1989. je napušten i danas je u ruševnom stanju.

Uz predsjednika Vlade, Goli otok su posjetili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.