2 min. čitanja

TKO ZNA UŽIVATI, DOĆI ĆE Dragi turisti, hrvatski Jadran Vas čeka!

TKO ZNA UŽIVATI, DOĆI ĆE Dragi turisti, hrvatski Jadran Vas čeka!
Foto: Boris Kačan

Stanje s koronavirusom na kraju ljetne turističke sezone natjeralo je Vlade pojedinih zemalja da ponovno krenu razmišljati o restrikcijama. S druge strane, pojavilo se i ignoriranje građana tih istih zemalja, a možda i pravi revolt prema onome što tumače pojedini stožeri. Činjenica jest da neki odlaze, ali i da drugi itekako još uvijek u velikom broju ulaze u Hrvatsku!

Povećan broj novooboljelih u većini europskih zemalja, od kojih pojedini uvezu virus s godišnjeg odmora, nekima je bio i idealna podloga za pronaći žrtvenog jarca. Hrvatska u koju se sjatilo samo u kolovozu 2 i pol milijuna turista, idealna je meta za pljuvanje.  Žalosno je što to rade susjedi, od kojih su neki početkom godine prešutjeli presudne nulte bolesnike, od kojih su zaraženi mnogi koji su u međuvremenu i preminuli.

Proglašenjem cijele zemlje ili u njemačkom slučaju dvije dalmatinske županije crvenom zonom, neki su se doista i prepali. Turisti od problema kod kuće, prisilne izolacije, birokratskih problema s vlastima i možda većih problema s poslodavcem. Domaćini su pak bili u strahu da im mršava sezona u odnosu na prošlu godinu neće biti naglo prekinuta u drugoj polovini kolovoza, kad su, za razliku od svih prošlih godina, očekivali dodatne eure od onih koji će „pobjeći u sigurnost“ kad svi drugi odu doma.

Foto: Boris Kačan

I jedne i druge iznenadili su treći. Gomila onih koji su zadnjih par dana navalili na granice, ali one ulazne u Hrvatsku. Njima kao da je, dok strpljivo čekaju u 10-kilometarskoj koloni na izlazu iz Austrije u Sloveniju, u automobilu svirao hit TBF-a „Ništa mi neće ovaj dan pokvarit“. Vlasti se inate na jedan, a njihov narod na sasvim drugi način. Ne bunimo se, briga nas, samo nam dođite – dobrodošli ste i bit ćete lijepo tretirani.

No treba reći da COVID-19 ne prenose zgrade, općine, županije, ni nacije, nego vlastito (ne)odgovorno ponašanje. Odgovornost pojedinaca svakako doprinose tome koliko je slučajeva zaraze na određenoj mikrolokaciji. I tu je sasvim svejedno bio ti ovih dana turist ili domaći, Imoćanin (kojima je Nacionalni stožer dodijelio posebne restrikcije) ili Rabljanin (otok gdje nije zabilježen ni jedan slučaj korone), Austrijanac koji se upucava mladoj Slovenki u krcatom klubu na Zrću ili hodočasnik koji prima hostiju u prepunoj crkvi Gospe Sinjske u Sinju.

Smiješno je stoga i vrlo licemjerno od bilo koga jedne pravdati, a prema drugima upirati prst. Hrvatska, kao i svaka druga zemlja je onoliko sigurna, koliko se odgovorno ponašaju ljudi koji tamo borave. S tim da brojke od početka pandemije govore ipak i našu korist.

Stoga i ne čude gužve na granicama i punjenje smještajnih kapaciteta i na samom kraju kolovoza. Tko zna učivati, doći će.

Dragi turisti, hrvatski Jadran Vas čeka!

Foto: Boris Kačan

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ma kakvo bježanje turista? Pogledajte večernji šušur u Zadru!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.