Četiri zrakoplova gase požar kod Vodica

FOTO: HRZ/M. Karačić

SRIMA/VODICE – Tri Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su 26. kolovoza 2020. godine u akciju gašenja požara na području Srimske lokve kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji.

Iako Nova TV javlja da vatrogasci brane jednu kuću, u Centru 112 kažu kako za sada nemaju informacije da su kod Srimske lovke ugrožene kuće. Požar trenutno gasi oko 50 vatrogasaca, jedan kanader i tri air tractora.

– Gori na istom mjestu gdje i jučer. Dojavu o požaru zaprimili smo u 12.24 sati. Na području Srimske lokve namjerava se isključiti struja  – kazali su za ŠibenikIN u Centru 112.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 25. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 37 požara (16 u Šibensko-kninskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 215 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6600 tona vode te su helikopterom Mi-8 MTV1 prevezena 24 vatrogasca i 11 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 11 puta.

D.G.