2 min. čitanja

Charteraši nezadovoljni stavljanjem na crvene liste: “Hrvatska nije party nego nautička destinacija”

Charteraši nezadovoljni stavljanjem na crvene liste: “Hrvatska nije party nego nautička destinacija”
Foto: Boris Kačan

Na prijedlog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK, a u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, županijskim kriznim stožerom, Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Domom zdravlja Šibenik organiziran je punkt za testiranje turista, a isto je zatraženo i za TZ Zadarske županije.

– Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus – istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK dodavši kako ni gosti nisu sretni s razvojem situacije i stavljanjem Hrvatske, odnosno nekih njenih županija na crvene liste. Njihov je generalni komentar, poručio je Klisović da su ovdje u Hrvatskoj sigurniji nego doma ili na poslu, a uz to i uživaju.

U prvi plan se stavlja par izdvojenih mikrožarista (klubovi i vrlo mlada populacija),  dok nautička sezona prolazi u savršenoj samoizolaciji za sve goste (većinom obitelji, parove i stariju populaciju s višom dnevnom potrošnjom).

– Stalno ponavljamo ono što već svi znaju. Nautika i charter daleko su najsigurniji vid odmora.  Charter gosti iz vlastitog automobila idu direktno na brodove gdje u svom intimnom okruženju ostaju sedam ili više dana, ne odlaze ni na kakva party događanja nego samo u marine i restorane u kojima sad ionako više neće biti gužve – poručuje Klisović i dodaje kako charter osim toga ima i vlastiti protokol prijema gostiju i primopredaje brodova koji jamči visoku razinu sigurnosti. Marine također imaju svoje protokole koji su dodatna sigurnost.

Iz Udruženja poručuju kako još uvijek imaju velik broj rezerviranih aranžamana koji nisu otkazani i boje se da će zbog rizičnih masovnih turističkih sadržaja, koji traju znatno kraće nego charter sezona i čiji gosti prosječno troše trećinu prosječne potrošnje charter gostiju, žrtvovati doslovno pola charter sezone. „Izgubili smo cijelu predsezonu, ne možemo si priuštiti i gubitak posezone“, poručio je Klisović i dodao da, ako se ništa ne napravi, nećemo izgubiti samo posezonu, već i dio charter tvrtki, odnosno radna mjesta direktno ili indirektno vezana za njih.

S obzirom na sve to, iz Udruženja poručuju kako je potrebno hitno uvesti i provesti mjere kojima se broj dnevno zaraženih može svesti barem na brojke od prije mjesec dana, osigurati što više punkteva za brza i povoljna testiranja gostiju kojima je to uvjet za povratak u matičnu državu. Također ističu a moramo diplomatski i marketinški promovirati nautički turizam kao specifičan vid odmora koji je po svim elementima  trenutno najsigurniji oblik turizma.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.