Treći Maj digao kaznene prijave protiv bivših Uljanikovih menadžera koji su im počistili račune

Foto: Uljanik

PULA/RIJEKA – Nakon aktiviranih mjenica, s kojima se Učilište Uljanik u tri navrata tijekom srpnja uspjelo naplatiti u iznosu od oko 220.000 kuna, Nadzorni odbor riječkog brodogradilišta 3. Maj podnio je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv bivših i sadašnjih odgovornih osoba u ovoj ustanovi – Borisa Dvoršaka i Gorana Pikota, piše Novi list.

Kaznenom prijavom obuhvaćen je i stečajni upravitelj Uljanikovog društva Poslovno informacijski sustavi (PIS) Marko Zagorac s obzirom na to da je Učilište Uljanik bilo dio stečajne mase PIS-a, u sklopu čijeg je stečajnog postupka krajem prošle godine Učilište prodano privatnoj Dvoršakovoj i Pikotovoj tvrtki B. & G. Solutions.

U kaznenoj prijavi sumnjiči ih se za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246., stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, odnosno da su povrijedili dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i na taj način pribavili tvrtki B.& G. Solutions znatnu protupravnu imovinsku korist, a na štetu – kako se navodi u prijavi – vjerovnika, radnika PIS-a, Republike Hrvatske, kao i 3. Maja.

Da je kaznena prijava podnesena, potvrdio je za Novi list predsjednik NO-a 3. Maj. Juraj Šoljić te dodao da je tu odluku Nadzorni odbor donio na svojoj sjednici 10. srpnja, taman u vrijeme kad se u riječkom škveru naveliko strahovalo da je samo pitanje dana kada će iz Učilišta Uljanik aktivirati neku od mjenica radi naplate starog duga u ukupnom iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Pokazalo se da sve mjenice, koje su izdane kao instrument osiguranja temeljem tri ugovora o zajmu iz 2017. godine između Učilišta i 3. Maja, imaju rok dospjeća do konca srpnja ove godine.

Taj prolongat, odobrio je i potpisao zadnji Uljanikov direktor 3. Maja Maksimilian Percan, koji je danas jedan od optuženika u aferi Uljanik. Deset dana nakon sjednice NO-a, aktivirane su prve dvije mjenice, jedna na iznos od 610.000 kuna, druga na 830.00 kuna, kojima se uspjelo naplatiti blizu 200.000 kuna, koliko je u danom trenutku bilo na računima 3. Maja.

Zadnjih dana srpnja naplaćena je i zadnja mjenica koja je glasila na najveći iznos, ali s kojom se »pokupilo« nešto manje od 25.000 kuna, kako navode iz 3. Maja.

Nekadašnji osnivač i vlasnik Učilišta, Uljanik PIS, u svibnju prošle godine završio je u lividaciji jer se na ročištu Trgovačkom sudu u Pazinu utvrdilo da imovina kojom raspolaže nije dostatna ni za vođenje stečajnog postupka.

Tako su bivši zaposlenici PIS-a, njih oko 150, na konto svih svojih neisplaćenih plaća na račun dobili tek onaj minimum od Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

Za Učilište Uljanik konstatirano je, da je riječ o „pravnoj osobi koja je osnovana radi trajnog obavljanja društvene djelatnosti koja pritom ne stječe dobit, pa se s obzirom na navedeno osnivački udjel u navedenoj ustanovi ne može smatrati imovinom koja se može unovčiti“.

To je bilo početkom proljeća prošle godine, kada su sva Uljanikova društva bila u višemjesečnim blokadama, pa se i stečaj riječkog škvera tada činio kao najizglednija opcija. Međutim, Vlada u kolovozu odlučuje dati šansu riječkom brodogradilištu, a u rujnu, kad je 3. Maju odobrena prva tranša kredita od 150 milijuna kuna, odjednom se pojavljuje zainteresirani kupac za Učilište.

Bio je to Uljanik Standard, jedino društvo koje, uz 3. Maj, nije završilo u stečaju te koji je za 100-postotni udjel PIS-a u Učilištu nudio 35.000 kuna. Prema riječima samog Zagorca, to je bio signal da se Učilište kao imovina PIS-a ipak možda može prodati.

Zagorac potom odlučuje na stečajnoj dražbi prodati Učilište, najprije za 200.000, pa za 150.000, i na kraju za 100.000 kuna, kada se kao jedini ponuđač javlja tvrtka B. & G. Solutions koju su za 1.000 kuna početkom listopada prošle godine osnovali Dvoršak, bivši direktor PIS-a i član Upravnog vijeća Učilišta, te bivši i sadašnji ravnatelj Uljanik Učilišta Goran Pikot.

I ispostavlja se da Učilište Uljanik, sada u vlasništvu privatne tvrtke Dvoršaka i Pikota, raspolaže naplativim i akceptiranim bjanko mjenicama s klauzulom “bez protesta” za potraživanje od 3. Maja u ukupnom iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Komentar je zatražen od Gorana Pikota i Borisa Dvoršaka koji su pisanim putem odgovorili kako je očito riječ o “političkoj” kaznenoj prijavi u kojoj su, kako tvrde, plasirane neistinite i krajnje tendenciozne teze i konstatacije.

„S obzirom na veliku količinu iznesenih neistina, očigledno u nedostatku pravih argumenta, a s ciljem stvaranja pritiska radi odgode namirenja nespornog duga prema Učilištu Uljanik, nanesena je velika šteta Učilištu i odgovornim osobama, te je izvjesno pokretanje pravnih postupaka protiv osoba koje potpisuju navedene uratke“ – zaključuju u svom očitovanju, u kojem su naveli i kako je „Učilište Uljanik pokušavalo na sve moguće načine naći komunikaciju i dugoročnu suradnju s riječkim brodogradilištem te reprogramirati navedeno potraživanje, ali da to očigledno nikada nije bila namjera odgovornih osoba u 3. Maju“.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uljanikovi menadžeri kupili tvrtku u stečaju, pa “počistili” račun 3. Maja