1 min. čitanja

Brodogradilište Tehnomont u Puli trenutno gradi čak pet brodova!

Brodogradilište Tehnomont u Puli trenutno gradi čak pet brodova!
Foto: Tehnomont

PULA – Na južnoj strani Pulskog zaljeva i po Suncu odjekuju udarci čekića o metal i buka brusilice u punom pogonu. Milozvučni zvuk proizvodnje, koji se još rijetko gdje više može čuti, širi se brodogradilištem Tehnomont u kojem se upravo gradi pet brodova, uglavnom za inozemne naručitelje.

– Trenutno je u proizvodnji pet brodova. Od toga su dvije ribarice za irskog naručitelja, jedan je brod za norveškog naručitelja, to je sedmi brod u seriji za ribogojilišta, a krenula je izrada sekcija i za osmi norveški brod. U gradnji je i putnički brod za Nacionalni park Brijuni koji smo prošle godine dobili na natječaju. Riječ je o putničkom brodu dugom 21 metar, s dizel elektro-propulzijom po zahtjevu naručitelja – izjavio je za Glas Istre Tomislav Smirčić, predsjednik Uprave Tehnomont Brodogradilišta.

Novo plovilo za Brione, s obzirom da je riječ o putničkom brodu sa 150 sjedala za putnike, bit će donekle slično aktualnom brodu “Veli Brijun” koji je u promet uveden prije deset godina. U cijelosti je pulski proizvod s obzirom da je i projektnu dokumentaciju, što Tehnomont ne radi jer nema projektni ured, izradila tvrtka iz Pule. Nakon što je isprojektiran, početkom godine pripremljena je dokumentacija, u srpnju je stigao i materijal za gradnju te je odmah krenula izrada sekcija. Sekcije trupa izrađuju se naopako, a kada sva oplata i rebra budu finiširana, okrenut će ga u prirodan položaj. Ovaj aluminijski brod za Nacionalni park trebao bi biti gotov u lipnju sljedeće godine.

Osim putničkog broda za Brione, nema narudžbi za domaće potrebe. Nekada su navoze zauzimale koćarice i tunolovci, danas se rijetko hrvatski ribari odlučuju za gradnju novih brodica.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.