Fotografija nakon požara kod Vodica otkrila kakve dodatne opasnosti prijete vatrogascima

Foto: Vatrogasci, Oni su naši Heroji / Facebook

Nažalost nije prvi, a vjerojatni ni zadnji put da se nakon požara otkriju i dodatne opasnosti koje iz prethodnih ratova skrivaju naše šume, makija i krš. Nekad se dogodi da zaostale eksplozivne naprave eksplodiraju uslijed požara, a nekad, poput ovog slučaja, vatrogasci doista imaju sreće. 

Facebook stranica Vatrogasci – Oni su naši Heroji objavila je fotografiju autora Siniše Salamuna koja je otkrila neeksplodirani projektil zaostao iz Domovinskog rata.

Plamena fronta prošla je preko neeksplodirani projektil. Sudeći prema komentarima ispod objave, radi se ili o projektilu 100 mm T12 ili pak 125 mm ispaljena iz T-72 ili M-84.

– Upaljač na vrhu , treba biti oprezan, vjerojatno ili upaljač nije aktiviran prije ispaljivanja ili zatajio. Stručna osoba koja se razumije skine vrh (upaljač) ostalo tijelo bezopasno. Pirotehničare u svakom slučaju treba obavijestiti – glasi jedan komentar.

–  Treba biti uvijek oprezan na intervencijama.Puno ima zapuštenog zemljišta i šuma gdje i nije bilo ratnih djelovanja a neodgovorne osobe su ostavljale svakakve eksplozivne idruge naprave. Pa dragi braćo vatrogasci oprrzno na svakoj makar se upočetku činilo i bezazlenoj intervenciji – komentira drugi.

Sakako, ovo je samo još jedan podsjetnik da se nikako ne smijemo opustiti. Opasnost osim požara, nažalost vreba i od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Ukoliko na takvu slučajno naiđete, NIKAKO je nemojte dirati, već obavijestite brojeve 112 ili 192.