Međunarodna noć šišmiša na Lastovu

LASTOVO – Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine i to posljednjeg vikenda mjeseca kolovoza, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS).

Park prirode Lastovsko otočje poznat po svojoj izrazito čistoj i očuvanoj prirodi idealno je stanište za mnoge vrste šišmiša. Ti vrlo brojni sisavci radi nestanka njima povoljnog staništa u mnogim krajevima izumiru. U Hrvatskoj su sve vrste zaštićene, a na Lastovu možemo pronaći čak 4 vrste koje su u sklopu ekološke mreže Europske unije Natura 2000 o kojima se vodi posebna briga. Istraživanjima su otkrivena brojna staništa šišmiša kao što su špilje – od kojih je na Lastovu najpoznatija Rača špilja, jame, krošnje drveća, pukotine u stijenama te brojni vojni objekti poput tunela, bunkera i potkopa.

Foto: Boris Krstinić

Njihova prisutnost je dokazana i na čak 16 vlažnih staništa privremenih lokvi koja je potrebno očuvati jer omogućuju opstanak brojnim životinjskim vrstama na Lastovu. Osim pitke vode, na lokvama nalaze i brojne kukce kojima se hrane te kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca. Jedući štetne insekte te održavajući ravnotežu sprječavanjem da se previše razmnože, šišmiši su vrlo korisni u poljoprivredi Osim što su korisni oni su također dobri indikatori zdravlja eko sustava.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode organiziraju brojne aktivnosti kojima će svojim posjetiteljima omogućiti bolje upoznavanje ovih pomalo tajanstvenih stvorenja te razbiti predrasude o ovim malim letećim sisavcima, od kojih još mnogi od nas zaziru ili osjećaju neopravdan strah. U noći šišmiša možete doznati dosta korisnih i zanimljivih detalja o njihovom životu i dobrobitima za čovjeka te o načinima njihove zaštite.

Pridružite nam se na 24. MEĐUNARODNOJ NOĆI ŠIŠMIŠA, u nedjelju, 30. kolovoza 2020., od 18:30h do 20:45h u prostorijama udruge Dobre Dobričević u mjestu Lastovu (radionice se ponavljaju svakih 20 minuta).

JUPP Lastovsko otočje