1 min. čitanja

Međunarodna noć šišmiša na Lastovu

LASTOVO – Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine i to posljednjeg vikenda mjeseca kolovoza, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS).

Park prirode Lastovsko otočje poznat po svojoj izrazito čistoj i očuvanoj prirodi idealno je stanište za mnoge vrste šišmiša. Ti vrlo brojni sisavci radi nestanka njima povoljnog staništa u mnogim krajevima izumiru. U Hrvatskoj su sve vrste zaštićene, a na Lastovu možemo pronaći čak 4 vrste koje su u sklopu ekološke mreže Europske unije Natura 2000 o kojima se vodi posebna briga. Istraživanjima su otkrivena brojna staništa šišmiša kao što su špilje – od kojih je na Lastovu najpoznatija Rača špilja, jame, krošnje drveća, pukotine u stijenama te brojni vojni objekti poput tunela, bunkera i potkopa.

Foto: Boris Krstinić

Njihova prisutnost je dokazana i na čak 16 vlažnih staništa privremenih lokvi koja je potrebno očuvati jer omogućuju opstanak brojnim životinjskim vrstama na Lastovu. Osim pitke vode, na lokvama nalaze i brojne kukce kojima se hrane te kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca. Jedući štetne insekte te održavajući ravnotežu sprječavanjem da se previše razmnože, šišmiši su vrlo korisni u poljoprivredi Osim što su korisni oni su također dobri indikatori zdravlja eko sustava.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode organiziraju brojne aktivnosti kojima će svojim posjetiteljima omogućiti bolje upoznavanje ovih pomalo tajanstvenih stvorenja te razbiti predrasude o ovim malim letećim sisavcima, od kojih još mnogi od nas zaziru ili osjećaju neopravdan strah. U noći šišmiša možete doznati dosta korisnih i zanimljivih detalja o njihovom životu i dobrobitima za čovjeka te o načinima njihove zaštite.

Pridružite nam se na 24. MEĐUNARODNOJ NOĆI ŠIŠMIŠA, u nedjelju, 30. kolovoza 2020., od 18:30h do 20:45h u prostorijama udruge Dobre Dobričević u mjestu Lastovu (radionice se ponavljaju svakih 20 minuta).

JUPP Lastovsko otočje

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.