2 min. čitanja

NA BRAČU PALA BESPILOTNA LETJELICA Doznajemo da se radi o dronu kojeg koristi Ministarstvo mora

NA BRAČU PALA BESPILOTNA LETJELICA Doznajemo da se radi o dronu kojeg koristi Ministarstvo mora
Foto: Schiebel

BOL – Oko 9.20 sati jugoistočno od bračkog aerodroma došlo je do pada bespilotne letjelice, javlja Dalmacija danas.

Prilikom pada drona došlo je do zapaljenja, pa su u akciju gašenja izašli vatrogasci iz Bola i Supetra.

– Bio sam na bračkom aerodromu i u jednom trenutku su svi počeli trčati. Vatrogasci su krenuli s bračkog aerodroma put Bola. Putem smo naišli na mjesto pada gdje je izbio požar. Vidjeli smo već četiri vatrogasna vozila u tom smjeru – rekao je čitatelj.

– Trenutno je opožarena površina oko 100 kvadrata borove šume na nepristupačnom terenu. Požar gase vatrogasci DVD Supetar, Bol, Pučišća i Selca – rekao je za Dalmaciju danas vatrogasni zapovjednik Nikola Martinić Dragan.

Foto: MPPI

Eksperimentalni program nadzora Jadrana

Iz izvora u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za Morski HR je neslužbeno potvrđeno da je dron u vlasništvu Europske agencije za sigurnost na moru (EMSA) koja se koristi kroz eksperimentalni program koji traje tri godine za nadzor Jadrana.

Podsjetimo, bespilotni zrakoplovni sustav tipa ‘Schiebel Camcopter S-100‘ predstavljen je prošle godine upravo na Braču, a čine ga zemaljska upravljačka jedinica i zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i doletom do 100 km. Bespilotni zrakoplov konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada.

Foto: MPPI

Projekt implementacije sustava bespilotnog zrakoplova za nadzor Jadrana realiziran je u sklopu sveobuhvatnog Projekta nadzora mora, koji EMSA provodi s nacionalnim tijelima nadležnim za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i prikazan je kao projekt od posebnog državnog i javnog interesa, jer je trebao značajno podići sigurnost plovidbe Jadranom.

“Uvođenjem bespilotnih zrakoplova u svrhu pružanja podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije, koja su realizirale primjenu ovog sustava, napomenuli su tada iz Ministarstva.

Okolnosti pada još nam nisu poznate, a sat poslije i službeno se s potvrdom oglasilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, o čemu više možete pročitati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora potvrdilo: “Pao je dron kojeg koristimo, na nepristupačnom i nenaseljenom dijelu Brača”
Od danas u funkciji nova bespilotna letjelica za nadzor Jadrana
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.