3 min. čitanja

ROLEX SWAN CUP: Sastanak srodnih duša

ROLEX SWAN CUP: Sastanak srodnih duša
Foto: Rolex/Nautor’s Swan/Club Swan/Instagram

PORTO CERVO – Nakon dugotrajnih prekida izazvanih virusom COVID-19, i sport pažljivo ide dalje. Biennale Rolex Swan kupa zauzet će središnju poziciju početkom rujna, kao jedno od prvih međunarodnih jedriličarskih natjecanja. 21. izdanje trebalo bi se održati od 6. do 13. Rujna u poznatom jedriličarskom okruženju Porto Cervo na Sardiniji.

Jedinstveni događaj, pokrenut prije 40 godina, ujedinjuje tri dugogodišnja partnera: Nautor’s Swan, čije su jahte visokih performansi na čelu nautičkog dizajna više od pola stoljeća; Yacht Club Costa Smeralda (YCCS), standardni nositelj izvrsnosti u sportu za sličan period; i Rolex, švicarski kreator satova, čija podrška plovidbi datira unatrag više od 60 godina.

Foto: Rolex/Nautor’s Swan/Club Swan/Instagram

Ovi ključni odnosi, koji su započeli početkom 1980-ih, izgrađeni su na obostranoj posvećenosti preciznosti, inovacijama i očuvanju tradicije. Oni su kamen temeljac kontinuiranog uspjeha natjecanja, a snaga ovih veza bila je ključna za izgradnju događaja u ovim teškim vremenima.

Trke počinju u utorak, 8. rujna, a traju do sljedeće nedjelje. Kombinacija intenzivnih trka po vjetru kroz staze koje prolaze kroz arhipelag Maddalena na sjeveroistočnoj Sardiniji, pruža profesionalnim jedriličarima neodoljivo natjecanje.

Jedriličarska legenda Sjedinjenih Američkih Država Paul Cayard bit će među elitnim talentima koji se natječu na ovogodišnjoj manifestaciji, utrkujući se kao taktičar na ClubSwan 50 Cuordileone.

Paul Cayard – Foto: Rolex/Nautor’s Swan/Club Swan/Instagram

– Nakon razumljivih ograničenja u poslednjih nekoliko meseci, bit će divno biti ponovno na moru, posebno u natjecateljskom okruženju. Rolex Swan Cup ima zavidnu reputaciju i svi jedriličari žele biti dio njega. Bogato naslijeđe ove manifestacije svodi se na izvanrednu saradnju tri glavna partnera. Ponovno se radujemo povratku natjecanju na tako primamljivoj lokaciji i među ljudima koji imaju zajedničku strast – rekao je u najavi Paul Cayard.

Nautor’s Swan je oduvijek je prelazio granice dizajniranja jahti koje se ponašaju u skladu sa zahtjevima i koje su nevjerojanto izdržljive. Njihova vještina i naslijeđe kao graditelja plovila je značajna, a Rolex Swan Cup je vrhunsko mjesto za dokazivanje. Na nedavnim izdanjima prisustvovalo je više od 100 jahti ovog branda, a iako je ovogodišnja flota možda manja, ipak će se kretati od ranih dizajna 1960-ih do najnovijih vrhunskih modela, uključujući izvanredan ClubSwan 36 koji je dizajnirao vrhunski mornarički arhitekt, Juan Kouyoumdjian.

Foto: Rolex/Nautor’s Swan/Club Swan/Instagram

Konkurentske jedrilice će biti podijeljene u različite grupe, uključujući ClubSwan 36, ClubSwan 42, Swan 45 i ClubSwan 50 One Design klase – gdje su brodovi identični i fokus je isključivo na radu posade – i kategorije na osnovu starosti (Sparkman & Stephens dizajni), performanse (Grand Prix) i veličina (Swan Maxi) za one veće od 30,5m (100 stopa). Konkurencija je neumoljiva. Margine na moru su uske i obično je situacija dramatična sve do posljednje trke.

Dok Rolex Swan Cup privlači niz vodećih jedriličara, brodovi su zvijezde. Besprijekorno održavane, one dijele zajednički ponos među Swan vlasnicima. Ta solidarnost pokazuje se u smislu fair-playa koji vlada tijekom cijele manifestacije.

– Swan vlasnici imaju strast i plemenit pristup, koji karakteriziraju trkaći duh koji dolazi do izražaja na Rolex Swan Cup-u – rekao je Leonard Ferragam, vlasnik Cuordileone-a i predsjednik Nautor’s Swan-a.

REGATA NAKNADNO ODGOĐENA

Tek nekoliko sati nakon što smo objavili ovaj tekst, donesena je odluka o otkazivanju Maxi Yacht Rolex Cupa i Sailing Rolex Swan Cupa. Odluka Yacht Cluba Costa Smeralda donesena je, objašnjavaju organizatori uz napomenu, “prateći trend epidemiološke krivulje na teritoriju koji je posljednjih dana doživio značajan rast, otkrivajući prisutnost epidemije u Costa Smeraldi, a posebno u Portu Cervo, kako bi se zaštitilo zdravlje osoblja, posjetitelja konstrukcije i jedriličara”.

Odluka donesena u dogovoru s institucionalnim partnerom Rolexom, Međunarodnom udrugom Maxi i brodogradilištem Nautor’s Swan. Dvije utrke bile su na rasporedu u prvom i drugom tjednu rujna.”

Foto: Rolex/Nautor’s Swan/Club Swan/Instagram

Sponzorirani sadržaj

U suradnji s magazinom Nautika Present

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.