Skupina od 40-ak pripadnika Obalne straže odlučila se okupati, kad je odjednom nastala panika

Foto: Američka obalna straža

Posada broda američke obalne straže malo je predoslovno shvatila „slobodno poslijepodne“, pa su zaobišli sigurnosne protokole da bi se osvježili u Pacifiku. Nekolicina njih se opustila okupavši se u moru, a pritom su doživjeli, kako i sami priznaju, jedan od najnevjerojatnijih događaja u životu.

– Završili smo s našim operacijama za taj dan, miljama dalje nije bilo plovila, vrijeme je bilo savršeno, a mi smo bili daleko od kopna. Tjednima nismo izlazili s broda, bili smo u onoj točki u kojoj se svaki dan osjećaš kao u filmu “Beskrajan dan” i tražili smo nešto za razbijanje monotonije.

Foto: Američka obalna straža

Imali smo potpuno provjeren i testiran plan kojeg smo koristili prije, obavili smo sigurnosne protokole, pokrenuli brodicu s dodatnom posadom i spasiteljem i postavili je na 50 metara od broda, imali smo naoružanu stražu i platformu za spašavanje, te postavili sustav odgovornosti – prepričavaju ili možda opravdavaju svoje postupke vojnici američke obalne straže u uvodnom dijelu događaja.

– Sve je bilo po brojevima. Svi su imali sjajan dan. Svi su se smješkali i zabavljali. Bilo je savršeno! I onda…

Osoblje s mosta alarmiralo je porukom „MORSKI PAS!“

Kao iz hollywoodskog filma, morski pas od 6 do 8 metara (bez pretjerivanja) pojavio se u blizini i plivao prema 30-40 ljudi u moru, na udaljenosti od oko 30 metara. Svi s broda su imali pogled iz ptičje perspektive.

Pregled videozapisa kojeg je snimio član posade otkriva da se vjerojatno radi o vrsti Dugonosna psina Mako ili Pelagični mlatnjak – piše autor podužeg posta kojeg su objavili i na društvenim mrežama.

Jedan od članova posade ispalio je i rafal pred morskog psa, kako bi zaštitio svoje kolege, udaljene svega nekoliko metara.

– Okrenuo se na nekoliko sekundi, a zatim se okrenuo natrag. Neprestano smo usmjeravali ljude iz mora, a istovremeno zadržavali jasan vidokrug na morskom psu. Kolega s druge pozicije ispaljivao  je rafale po potrebi kako bi morskog psa s nevjerojatnom preciznošću zadržao od svojih kolega. Morski pas bi mahao svakim rafalom, ali se vraćao prema našim kolegama – hvale se svojim pothvatom.

Kažu da su se svi uspjeli popeti sigurno na brod, i da su čak spasili jednoroga na napuhavanje. Za morskog psa kažu da ne misle da je ozlijeđen.

Foto: Američka obalna straža

– Cilj nam je bio držati ga podalje od članova posade, a ne naštetiti mu ako je to moguće. Najvjerojatnije je bio znatiželjan i nije tražilo obrok. Odabrali smo mjesto za kupanje kako bismo pokušali izbjeći takav susret, ali to je ipak njihov ocean. Kasnije mu se pridružilo nekoliko manjih prijatelja koji su se pojavili i oni su zajedno otplivali dalje – poručuju ovi američki pripadnici obalne straže.

S obzirom da ovakvi postupci ni u civilnoj pomorskoj službi nisu uobičajeni i najčešće nedozvoljeni, veliko je pitanje hoće li na ovome završiti ili će odgovorni za ovaj incident ipak morati pred disciplinski postupak vojnog suda.

D.G.