4 min. čitanja

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete
Foto: Nenad Bojmić

Već neko vrijeme dobivam upite maketara o raznim nejasnoćama i nedostacima na crtežima naših tradicijskih brodova. Svaki se maketar sigurno barem jednom suočio s problemom da nakon početka izrade makete po nekim crtežima ( iz dostupnih knjiga ili nacrta), dolazi do točke kada ne zna kako dalje odnosno gdje se u crtežu ne vide određeni detalji konstrukcije ili opreme a koji su bitni za nastavak gradnje. Tada na razne načine počinje potraga kako bi se nastali problem riješio.

Foto: Nenad Bojmić

Najlošije rješenje je problem ne istražiti i pojasniti nego nastaviti dalje po nekom vlastitom viđenju. Mogućnosti za pogreške u izradi makete gotovo su beskonačne i sve su zapravo na gotovoj maketi vidljive pa u konačnici imamo makete koje nas već na prvi pogled obuzmu svojom preciznošću, ljepotom, porukom ali na žalost imamo i puno veći broj maketa koje bi mogli svrstati u kategoriju vidiš i zaboraviš. Na pažljivijeg promatrača maketa ponekad izlošci ili objave ostave podosta mučan, tužan dojam.

Na pitanje kako takove pogreške izbjeći odgovor i nije jednostavan pa valja poći od početka. Ponudit ću odgovore na neka osnovna pitanja svakog početnika ali i mnogih iskusnijih.

Što je maketarstvo?

Izrada umanjenica nekog predmeta, objekta,u nekom odabranom omjeru, oduvijek je privlačila ljude bilo kao izvođača ili kao promatrača. Veliki je izazov upustiti se u izradu vjerne kopije nečega u minijaturi i uložiti veliki dio vremena u izradu nečega što će kasnije biti izloženo kritikama poznavaoca struke ali i šire javnosti. Maketarstvo nije impresija, ono mora poštivati određena pravila osobito u vjernosti točnosti, usklađenosti sa originalom, svim detaljima, u točnom omjeru i uz poštivanje određenih povijesnih činjenica i istinitosti onoga što radimo.

Kako naučiti o maketarstvu?

Naravno najkvalitetnije  rješenje je družiti se s drugim maketarima u nekom klubu, udruzi i pratiti što oni rade pokazati svoje radove, razgovarati o određenim temama u maketarstvu i pitati u koliko nešto nije potpuno jasno. Potrebno je konstantno čitati, učiti, promišljati o viđenom jer ne postoji maketar koji može reći da zna sve o maketarstvu. Postoje mnoge knjige o maketarstvu koje opisuju pojedine tehnike, tehnologije, postupke izrade maketa. Potrebo je pažljivo čitati ali i imati na umu da niti jedna knjiga ne može razjasniti baš sve nedoumice i pitanja koja se otvaraju pred maketarima u fazi izrade. Knjige su tematski različite, od onih tipa anatomija koje obrađuju samo jedan brod pa do onih koje imaju pregled tipologija.  Nije sve jedno iz koje će se knjige uzeti linije za izradu makete.

Po čemu onda raditi?

Osnovni preduvjet za izradu kvalitetne makete je dobar maketarski nacrt. Što to znači? U raznim knjigama pa i kod nas mogu se vidjeti linije broda, nekoliko rebara, tu i tamo poneki presjek i to bi bilo gotovo sve. Za iskusnog maketara sa dosta znanja o drvenoj brodogradnji to bi mogla biti tek neka polazna točka za izradu crteža po kojem će napraviti maketu. Maketar sa manjim iskustvom unatoč velikoj želji naći će se u puno problema i nedoumica a onda nakon puno uloženog truda i vremena, velika je vjerojatnost da će rezultat će biti loš.

Dobar maketarski nacrt morao bi ponuditi cjelovitu informaciju o brodu koji prikazuje. U općem planu treba biti vidljiva vanjska forma sa svim detaljima koji su i inače vidljivi u tom pogledu. Osnovne linije broda trebaju prikazati osim konstrukcijske barem još tri vodne linije, razmu i linicu, presjeke po uzdužnicama i teoretski prikaz rebara. Obično nalazimo svako četvrto rebro što nije dovoljno a gotovo nikada nije prikazana realna krivulja rebra to jest rebro bez oplate. Pravi maketarski nacrt morao bi sadržati sva rebra (bez oplate) i po mogućnosti sa ucrtanim skošenjima. U pogledu uzdužnog presjeka morali bi biti vidljivi i lako dostupni svi konstruktivni elementi gradnje broda (kobilica, statve, protustatve, zoje…) i jednako tako na poprečnim presjecima debljine rebara, oplate, razme…  Potrebno je imati i prikaz tlocrta sa detaljima na palubi i ispod nje. Za neke detalje potrebno je imati i posebni prikaz – uvećanje radi točnije informacije. Oprema broda, sidro, koloture, sohe, vesla, lantine, jedra također moraju biti korektno nacrtani. Po takovom nacrtu maketar će moći  napraviti korektnu maketu i onda će do izražaja doći njegova vještina a otvorit će se i prostor za nešto više a to je osobna kreacija.

Kako to biva sad ono što je realnost. Takovih nacrta je malo na globalnom planu a kod nas mogu tvrditi da ih nisam vidio. U svojih četrdesetak godina bavljenja maketarstvom ja se nisam susreo sa takovim nacrtom naših tradicijskih brodova koji bi nudio sve potrebne informacije za izradu makete ili broda. To i jest razlog što sam odlučio sam crtati nacrte naših tradicijskih brodova – stogodišnjaka, na kojima nastojim izbjeći sve praznine, nedostatke i nedorečenosti.

Sretno maketarenje!

Nenad Bojmić

PROČITAJTE JOŠ:

MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 8: U sjeni istraživača – Nacrti crni, nacrti bijeli
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.