2 min. čitanja

MJESEC DANA NAKON EKSPLOZIJE Luka u Bejrutu ponovno kreće s radom

MJESEC DANA NAKON EKSPLOZIJE Luka u Bejrutu ponovno kreće s radom
Foto: Screenshot

BEJRUT – Luka Bejrut ponovno kreće s radom, unatoč uništenju središnjeg pristaništa, silosa i susjednog skladišta u golemoj eksploziji početkom ovog mjeseca. Direktor luke je u četvrtak libanonskoj Nacionalnoj novinskoj agenciji ispričao da se luka vraća na svoj uobičajeni ritam rada, iako drugi dužnosnici kažu da još mnogo toga treba učiniti.

Napori u uklanjanju golemog brda krhotina i dvije olupine brodova s pristaništa pristaništa su u tijeku i to uz pomoć pomoć Francuske. Do sada je uklonjeno oko 7 800 tona ruševina, ali neka područja još uvijek nisu moguća očistiti zbog aktivne istrage, rekli su dužnosnici. Privremeno upravljanje lukom, za vrijeme proglašenog izvanrednog stanja preuzela je vojska, pa je pukovnik Youssef Haidar, zapovjednik libanonskih snaga uključenih u postupak uklanjanja olupina, rekao za Arab News da je operativni kapacitet luke (od 27. kolovoza) bio oko 45 posto, javlja Maritime Executive.

Kontejnerski terminal, koji se nalazi istočno od mjesta eksplozije, zadobio je malu štetu i vratio se u operacije 10. kolovoza. Lučki su dužnosnici ovog tjedna Arabian Businessu sekli da kontejnerska strana luke posluje s oko 80 posto normalnog kapaciteta.

U nastojanju da se obnovi luka ne nedostaje međunarodne pomoći. Ovaj tjedan direktor luke Rotterdam René van der Plas posjetio je luku Beirut kako bi ispitao štetu i ponudio svoje stručno znanje. Osoblje luke Rotterdam pomaže Svjetskoj banci u procjeni štete i traženju načina za optimizaciju korištenja resursa luke.

Istraga o okolnostima eksplozije se nastavlja se uz pomoć međunarodnih partnera. Xinhua izvještava da su libanski istražitelji uhitili još četiri lučka dužnosnika u vezi s eksplozijom, uključujući direktora operacija Samer Raad, šefa sigurnosti i sigurnosti Ziad al Awf te carinske agente Khaled al Khatib i Eliasa Shaheena.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ozlijeđeni pomorac Branko Pavošević ispričao sav pakao koji je prošao u Bejrutu
Uhićeno 16 osoba zbog eksplozije u Bejrutu – Hrvatski pomorac operiran i dobro je
OZLIJEĐEN HRVAT- EKSKLUZIVNO: ŠOKANTAN VIDEO Na brodu u luci Bejrut 11 naših pomoraca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.