3 min. čitanja

Ekspedicijski izazov “Savudrija – Prevlaka” – Promocija Hrvatske, ekologije i sporta

Ekspedicijski izazov “Savudrija – Prevlaka” – Promocija Hrvatske, ekologije i sporta
Foto: Grad Split

SPLIT – Danas je u Splitu, dionicom od marine hotela Le Meridien Lav, preko splitske Matejuške do Trogira, održan posljednji kajakaški trening prije službenog početka desetodnevnog kajakaško-biciklističkog izazova “Savudrija – Prevlaka 2020” u organizaciji zaklade Sport2Life. Inicijator ovog jedinstvenog izazova koji ima za cilj kajakom i biciklom prijeći 840 km Jadranskog mora i obale je Mike Saran, osnivač zaklade Sport2Life, investito i vlasnik splitskog hotela Le Meridien Lav te avanturist.

Podršku ovom podvigu pružio je danas i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se kratko pridružio ekipi i ‘dao ruke’ u zaveslajima tijekom posljednjeg treninga uoči početka ekspedicije. Naime, splitski gradonačelnik zaveslao je u kajaku zajedno sa Saranom od splitskih Bačvica do Matejuške.

Foto: Grad Split

– Ovdje se radi o promociji ljepota Hrvatske i Splita, kao i zdravog načina života. I sam, kao biciklist i kao veslač, znam koji su to napori, ali i veliki gušti. Ne preostaje mi ništa drugo nego da čestitam i pružim veliku podršku ovakvim poduhvatima – poručio je splitski gradonačelnik.

Ovo je novi ekspedicijski izazov koji je Saran postavio pred sebe svega dva mjeseca nakon završenog, 1200 kilometara dugog biciklističkog pothvata „Prag – Split 2020“ kojim je u lipnju ove godine – odmah nakon otvaranja granica slijedom prvog vala COVID-19 pandemije, dokazao kako je sigurno i jednostavno putovati od Češke do Hrvatske.

Foto: Grad Split

Ekspedicija „Savudrija – Prevlaka 2020.“ nastavak je njegove misije promocije Hrvatske, ovoga puta s naglaskom na njeno more, otoke, skrivene uvale i mjesta. Uz promociju prirodnih ljepota cilj ove avanture je i podići ekološku svijest i popularnost bavljenja sportom, pa će desetodnevno putovanje pratiti i edukativna druženja s djecom i mladima.

– Radujem se ovom podvigu i jedva čekam otkriti nevjerojatnu hrvatsku obalu i njene otoke svojim kajakom i biciklom. Jadranski izazov dug je više od 850 km i odvest će me na najljepša mjesta od Savudrije do Prevlake u deset dana. Posebno sam uzbuđen što ću na svome putovanju kajakom imat priliku upoznati lokalne ljude, njihov život i njihove običaje. Posebna mi je čast što me je na ovu ekspediciju ispratio gradonačelnik Splita, grada koji je postao moj drugi dom, i Sport2Life entuzijast gospodin Andro Krstulović Opara! izjavio je Mike Saran nakon svog posljednjeg veslačkog treninga splitskim akvatorijem u kojem je sudjelovao i splitski gradonačelnik osobno.

Foto: Grad Split

Ekspedicijski tim pratit će snimateljska ekipa s ciljem izrade šest dokumentarnih epizoda koje će se pratiti avanturu i promovirati prirodne ljepote naše obale na domaćem, češkom i turskom tržištu. Značajan je to doprinos hrvatskom turizmu i promociji ljepota naše obale te poziv svima da nas posjete, ne samo u ljetnim mjesecima već i tijekom cijele godine.

Spomenimo kako je u timu i hrvatski kajakaški instruktor i avanturist Marko Kovač koji je prošle i pretprošle godine veslajući kajakom spojio sve svjetionike na Jadranu te poznati turski pustolov i avanturist Serdar Kilic. Ekspedicija počinje u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. s polaskom iz Savudrije i trajat će deset dana.

Foto: Grad Split

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAJAKOM DO PALAGRUŽE Marko Kovač je uspio – Odveslao i do posljednjeg svjetionika!
SAMO ZA PROFESIONALCE Najopasniji vjetar za kajak
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.