Ekspedicijski izazov “Savudrija – Prevlaka” – Promocija Hrvatske, ekologije i sporta

Foto: Grad Split

SPLIT – Danas je u Splitu, dionicom od marine hotela Le Meridien Lav, preko splitske Matejuške do Trogira, održan posljednji kajakaški trening prije službenog početka desetodnevnog kajakaško-biciklističkog izazova “Savudrija – Prevlaka 2020” u organizaciji zaklade Sport2Life. Inicijator ovog jedinstvenog izazova koji ima za cilj kajakom i biciklom prijeći 840 km Jadranskog mora i obale je Mike Saran, osnivač zaklade Sport2Life, investito i vlasnik splitskog hotela Le Meridien Lav te avanturist.

Podršku ovom podvigu pružio je danas i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se kratko pridružio ekipi i ‘dao ruke’ u zaveslajima tijekom posljednjeg treninga uoči početka ekspedicije. Naime, splitski gradonačelnik zaveslao je u kajaku zajedno sa Saranom od splitskih Bačvica do Matejuške.

Foto: Grad Split

– Ovdje se radi o promociji ljepota Hrvatske i Splita, kao i zdravog načina života. I sam, kao biciklist i kao veslač, znam koji su to napori, ali i veliki gušti. Ne preostaje mi ništa drugo nego da čestitam i pružim veliku podršku ovakvim poduhvatima – poručio je splitski gradonačelnik.

Ovo je novi ekspedicijski izazov koji je Saran postavio pred sebe svega dva mjeseca nakon završenog, 1200 kilometara dugog biciklističkog pothvata „Prag – Split 2020“ kojim je u lipnju ove godine – odmah nakon otvaranja granica slijedom prvog vala COVID-19 pandemije, dokazao kako je sigurno i jednostavno putovati od Češke do Hrvatske.

Ekspedicija „Savudrija – Prevlaka 2020.“ nastavak je njegove misije promocije Hrvatske, ovoga puta s naglaskom na njeno more, otoke, skrivene uvale i mjesta. Uz promociju prirodnih ljepota cilj ove avanture je i podići ekološku svijest i popularnost bavljenja sportom, pa će desetodnevno putovanje pratiti i edukativna druženja s djecom i mladima.

– Radujem se ovom podvigu i jedva čekam otkriti nevjerojatnu hrvatsku obalu i njene otoke svojim kajakom i biciklom. Jadranski izazov dug je više od 850 km i odvest će me na najljepša mjesta od Savudrije do Prevlake u deset dana. Posebno sam uzbuđen što ću na svome putovanju kajakom imat priliku upoznati lokalne ljude, njihov život i njihove običaje. Posebna mi je čast što me je na ovu ekspediciju ispratio gradonačelnik Splita, grada koji je postao moj drugi dom, i Sport2Life entuzijast gospodin Andro Krstulović Opara!  izjavio je Mike Saran nakon svog posljednjeg veslačkog treninga splitskim akvatorijem u kojem je sudjelovao i splitski gradonačelnik osobno.

Foto: Grad Split

Ekspedicijski tim pratit će snimateljska ekipa s ciljem izrade šest dokumentarnih epizoda koje će se pratiti avanturu i promovirati prirodne ljepote naše obale na domaćem, češkom i turskom tržištu. Značajan je to doprinos hrvatskom turizmu i promociji ljepota naše obale te poziv svima da nas posjete, ne samo u ljetnim mjesecima već i tijekom cijele godine.

Spomenimo kako je u timu i hrvatski kajakaški instruktor i avanturist Marko Kovač koji je prošle i pretprošle godine veslajući kajakom spojio sve svjetionike na Jadranu te poznati turski pustolov i avanturist Serdar Kilic. Ekspedicija počinje u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. s polaskom iz Savudrije i trajat će deset dana.

Foto: Grad Split

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAJAKOM DO PALAGRUŽE Marko Kovač je uspio – Odveslao i do posljednjeg svjetionika!

SAMO ZA PROFESIONALCE Najopasniji vjetar za kajak