1 min. čitanja

Razlozi kaosa nakon kiše u Šibeniku: “Sve slobodne površine pretvaramo u beton i voda nema gdje teći!”

Razlozi kaosa nakon kiše u Šibeniku: “Sve slobodne površine pretvaramo u beton i voda nema gdje teći!”
Foto: Screenshot

ŠIBENIK – Povodanj koji je u ponedjeljak u dva navrata pogodio šibenske ulice i to najviše one koje su navodno nedavno rekonstruirane, pokazao je svu katastrofu infrastrukture odvodnje u tom gradu. Iako kiše nije palo katastrofalno puno, njen intenzitet mjeri se tek u minutama, no pravo je pitanje što se točno dogodilo, posebno na tek obnovljenom središnjem trgu Poljani i poplavljenoj podzemnoj garaži. Na to pitanje odgovorio nam je čovjek čija udruga u Šibeniku kontinuirano prati vremenske (ne)prilike.

– Šibenik su jučer zahvatila dva grmljavinsko-oborinska vala i to jedan po oborinama obilniji kroz jutro i drugi malo kraći ali s dosta jakim intenzitetom kiše i krupe koji se dogodio kasno poslijepodne. Prema mjerenjima meteo postaja do 21 h, u Šibeniku je palo točno 50 litara kiše po metru četvornome, a grmljavinski senzor zabilježio je oko 600 udara munja – kazao nam je predsjednik Udruge Šibenik Meteo, Drago Begić.

– Količine nisu strašne ali kod pojava bujica bitan je intenzitet oborina, odnosno količina oborina koja je pala u jedinici vremena. Šibenik ima takvu prirodnu konfiguraciju da će se silna voda slivati iz gornjih dijelova grada u niže pri jačim kišama. Ali ovo je problem opće urbanizacije koji sve više pogađa gradove u kojima ima sve manje zemljanih površina koje bi ovu vodu velikim dijelom upila i zadržala. Kad sve betoniramo i pretvorimo u asfalt onda je ovo neizbježno. Evo prisjetite se da i Vodice iz istog razloga za vrijeme jakih kiša imaju poplave. Nažalost sve slobodne površine pretvaramo u beton – poručuje Begić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠIBENIK: DRAMATIČAN VIDEO Ljudi panično napuštaju podzemnu garažu koja se puni vodom
VIDEO: NEVRIJEME U ŠIBENIKU ‘Slapovi Krke’ se slijevali niz skaline, poplavila Poljana, iz šahtova izbijaju fekalije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.