3 min. čitanja

BRODOSPLIT Polaganje kobilice novog broda Hrvatske ratne mornarice

BRODOSPLIT Polaganje kobilice novog broda Hrvatske ratne mornarice
Foto: MORH

SPLIT – Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera HV admiral Robert Hranj u pratnji suradnika u Brodosplitu su prisustvovali svečanosti polaganja kobilica novih brodova HRM-a.

U svom obraćanju ministar Banožić iskazao je zadovoljstvo posjetom HRM-u i prezentiranim sadržajima. Zatim se osvrnuo na globalni problem, pandemiju korona virusa s čijim posljedicama se suočava i sustav obrane – kako u mijenjanju i odgađanju već ranije planiranih aktivnosti tako i u posljedičnim gospodarskim poteškoćama budući da je BDP u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini.

Foto: MORH

Gradnja još vojnih brodova i remont raketnih topovnjača

Premda će se to neizbježno odraziti i na proračun Ministarstva obrane u 2021. godini, ministar Banožić je naglasio.

– Kao ministar obrane zalagat ću se na zadržavanju visine proračuna kao što je bio i za 2020. godinu, kako bi zadržali sadašnja materijalna prava te kako bi napravili dodatne iskorake u projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske – Među takvim, vrijednim projektima ministar Mario Banožić ističe projekt izgradnje  preostalih obalnih ophodnih brodova te nabavu motora i remont raketnih topovnjača.

Foto: MORH

– Pred nama je izrada i donošenje Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2022. do 2033. godine gdje ćemo odrediti projekcije razvoja Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Pri tome trebamo voditi računa o obvezama koje su sadržane u preuzetim NATO ciljevima sposobnosti – rekao je u obraćanju ministar Mario Banožić te naglasio kako je posebno važno u svakoj situaciji u kojoj je to moguće razvijati sposobnosti Hrvatske vojske koja će biti na raspolaganju našem narodu u mirnodopskim uvjetima.

Podsjećajući na vrijednu ulogu koju pripadnici HV imaju u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ministar Banožić je poželio uspjeh i posadi raketne topovnjače koja će uskoro započeti sudjelovanje u NATO operaciji „Sea Guardian“, kao i da promoviraju Hrvatsku ratnu mornaricu i našu Domovinu u najboljem svijetlu, onako kako su to do sada radili njihovi prethodnici.

Foto: MORH

Načelnik Glavnog stožera HV admiral Robert Hranj istaknuo je važnost daljnjeg ulaganja u HRM koja osigurava površinu morskog teritorija koji je otprilike veličine kopnenog dijela Hrvatske. „Možda najvidljiviji doprinos Hrvatske vojske u ovim mirnodopskim uvjetima je kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i našem narodu“, zaključio je na kraju amiral Hranj.

“Ovo je win-win situacija”

Tijekom svečanosti polaganja kobilica novih brodova HRM-a u Brodosplitu predsjednik Uprave Tomislav Debeljak zahvalio je ministru Banožiću što podržava ovaj projekt i nastavak izgradnje obalno ophodnih brodova.

Foto: MORH

– Ovo je win-win situacija gdje će država, odnosno HRM, po izuzetno povoljnoj cijeni dobiti obalno ophodne brodove koji su među najboljima u svojoj klasi na svijetu. Osim toga, 40% utrošenih sredstava se vrlo brzo vrati u državni proračun. Kad se tome doda i multiplikativni efekt, onda su koristi za BDP još znatno veće – rekao je Debeljak dodajući kako je Brodosplit u suradnji sa stručnjacima iz MORH-a stekao referencu da ovakve i slične brodove nudi na svjetskom tržištu.

– Posebno me raduje činjenica što će se ovi brodovi graditi u hrvatskom brodogradilištu, čime MORH i Hrvatska vojska doprinose ukupnom gospodarskom razvoju naše Domovine – rekao je ministar Banožić te naglasio kako samo jaka Hrvatska ratna mornarica može jamčiti sigurnost u prostoru našeg mora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Debeljak o gradnji novih vojnih brodova: “40% utrošenih sredstava se vrati u državni proračun”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.