2 min. čitanja

Hrvati i Slovenci zajedno čiste podmorje Savudrijske vale – Briga za okoliš ne poznaje granice

SAVUDRIJA/PIRAN – Budući da briga za okoliš ne poznaje granice, više od 150 ronioca iz Hrvatske i više od 30 ronioca iz Slovenije uključit će se ovog vikenda u veliku ekološku akciju Čišćenje bez granica u nedjelju, 6. rujna 2020. i čistiti podmorje Savudrijske vale uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera.

U sklopu ekološke akcije čistit će se obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska te će ronioci uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija.

Foto: Marjan Radović

Veliki i vrlo vrijedan doprinos samoj akciji dat će djeca, sudionici V. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole koja će pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja tijekom dva dana trajanja akcije  pomagati u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje te organizaciju ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se provodi uz poštivanje i provođenje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja sa istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Foto: Marjan Radović

U eko akciju će se uključiti više od 30 klubova i udruženja, savudrijski ribari te Javne vatrogasne postrojbe i Civilna zaštita Republike Hrvatske, a sve s ciljem što većeg doprinosa zaštiti prirode.

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Čišćenje bez granica i V. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: Marjan Radović

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo „Istra“ Piran dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski HR, Scubalife i Gogornija.com

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Zagreb plakati d.o.o.

Andreja Vedrina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.