Butković na potpisivanju Ugovora za Projekt unaprjeđenja infrastrukture luke Rijeka

Foto: MPPI

RIJEKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas u Rijeci na potpisivanju ugovora za izvođenje radova u okviru projekta ‘Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – Bazen Rijeka (POR2CORE-RIJEKABASIN)’.

Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 214.179.131,26 kuna (bez PDV-a), a potpisali su ga Duško Grabovac, predsjednik Uprave Luka Rijeka d.d. i Tine Vadnal, direktor tvrtke Kolektor Koling d.o.o., u nazočnosti predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Projekt uključuje radove na rekonstrukciji infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Orlandovom, Visinovom i De Franceschijevom gatu, a njime je obuhvaćena obnova ukupno 109.420 m2 kolničke površine, 12.161 metara željezničke pruge i 1.652 metara kranskih kolosijeka. Osim toga, izvest će se rekonstrukcija postojećih dionica željezničkih i kranskih kolosijeka koji se trenutno ne koriste, a sve u skladu s europskim infrastrukturnim i tehničkim zahtjevima. Završetak radova planiran je za kraj 2022. godine.

– Realizacijom ovoga projekta poboljšava se ukupno stanje prometne infrastrukture u Luci Rijeka, kao i na kontejnerskim terminalima Brajdica i Zagrebačka obala. Ovim projektom jačamo hrvatsko gospodarstvo, te još jednom pokazujemo ulogu i značaj koju financiranje iz europskih fondova ima za podizanje konkurentnosti riječke luke i riječkog prometnog pravca – rekao je povodom potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković te dodao kako nakon velikih ulaganja u lučku infrastrukturu slijedi izgradnja i razvoj željeznice.

Ministar je prisutne podsjetio i na projekt kontejnerskog terminala Brajdica, kao i na izgradnju potpuno novog željezničkog tunela, kojim će se u potpunosti izmjestiti željeznički promet iz središta Rijeke.

Istaknimo kako je ‘Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – Bazen Rijeka (POR2CORE-RIJEKABASIN)‘ zajednički projekt Lučke uprave Rijeka i Luke Rijeka d.d. koji se sa 85% iznosa sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting European Facility – CEF). Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 33.664.078,00 EUR-a.

Inače, zahvaljujući sredstvima CEF-a, Lučka uprava Rijeka u ovom trenutku provodi čak sedam infrastrukturnih projekata, čija je ukupna vrijednost procijenjena na iznos od 132.8 milijuna EUR-a.

D.G.
PROČITAJTE JOŠ: