1 min. čitanja

Gori golemi tanker s 270.000 tona sirove nafte kod Šri Lanke, više zemalja u strahu od katastrofe!

Gori golemi tanker s 270.000 tona sirove nafte kod Šri Lanke, više zemalja u strahu od katastrofe!
Foto: Indijska obalna straža

Vatrogasne ekipe iz Šri Lanke i Indije gase veliki požar tankera koji gori od četvrtka, u blizini obale Šri Lanke. Jedan član filipinske posade je preminuo nakon što je eksplodirao kotao u glavnoj strojarnici, što je i izazvalo požar, priopćila je tamošnja ratna mornarica. Preostala 22 člana posade (5 Grka i 17 Filipinaca) spašeni su s broda koji prevozi 270.000 tona sirove nafte.

Tanker MT New Diamond koji plovi pod zastavom Paname, udaljen je 38 nautičkih milja (70 kilometara) od mjesta Sangamankanda na jugu Šri Lanke. Dvadeset godina star brod je, prema podacima Marine Traffic-a plovio iz Ahmadija u Kuvajtu i trebao je stići do indijske luke Paradip.

Indijska obalna straža navodi da se požar zasad nije proširio na teret kojeg prevozi 330 metara dug brod, no nastala je pukotina od 2 metra na trupu broda i to 10 metara iznad razine mora, a još jedna loša vijest je da je tanker u međuvremenu doplutao 10 kilometara bliže obali Šri Lanke.

https://twitter.com/sanjeewadara/status/1301817105654919169?s=20

Razmatra se i opcija prekrcaja nafte na drugi brod, a svi strahuju od najgoreg scenarija koji bi značio katastrofu za turizam i ribolov ove otočne zemlje, južne Indije, kao i 1000 km jugozapadno udaljenih Maldiva.

Ured predsjednika Maldiva je na Twitteru objavio da bi ovo mogla biti velika katastrofa, zbog čega su i sami na dodatnom oprezu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.