2 min. čitanja

Mediteranski festival knjige – ‘Zarazimo’ se jedino ljubavlju prema knjizi i čitanju

Mediteranski festival knjige – ‘Zarazimo’ se jedino ljubavlju prema knjizi i čitanju
Foto: Grad Split

SPLIT – Svečanošću na Gripama, otvoren je četvrti po redu Mediteranski festival knjige. Splićani i svi posjetitelji tako će sve do nedjelje moći uživati u bogatoj nakladničkoj ponudi i čak deset tisuća naslova, za svačiji ukus, a rekli bismo, i svačiji džep.  Ovaj jedinstveni sajam festivalskog tipa, koji godinama promiče knjigu, kulturu čitanja ali i kulturni identitet Splita i okolice, održava se u izazovnim okolnostima, ali uz sve mjere predostrožnosti i zaštite koje izlagačima i posjetiteljima jamče sigurnost i užitak druženja u pravom malom carstvu knjige.

– Hvala svima na hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti. S takvim smo pristupom odlučili naš Festival učiniti ‘pokaznom vježbom’ i primjerom kako kultura i ekonomija mogu pronaći svoj prostor i u uvjetima pandemije. Kultura je dio svakodnevice i najbolji odgovor kada propitujemo izazove života, kazao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK,  organizatora ovog prvog cjelovitog sajma knjige koji se održava u okolnostima ‘novog normalnog.

Foto: Grad Split

I splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izuzetno je zadovoljan odgovornošću i predanošću svih uključenih u realizaciju ovogodišnjeg po mnogočemu ‘povijesnog’ Festivala.

– Iznimno je važno da smo održali kontinuitet jedne od najomiljenijih manifestacija u Splitu. Uspješnom organizacijom Splitskog ljeta i Festivala mediteranskog filma dokazali smo da odgovorno prihvaćamo ‘novo normalno’ ali se ne odričemo bitnih segmenata života, osobito kulture. Uvjeren sam da ćemo i nakon ovog događaja pokazati da se uspješno prilagođavamo novim okolnostima,  u maniri prkosnih i nesalomljivih Dalmatinaca, kakav je u najboljem smislu bio Sv. Jere, čovjek kojemu posvećujemo dio Festivala, a koji nam je knjigu učinio osnovnim alatom u stvaranju civilizacije znanja i čitanja. Ohrabreni porukama Marulićeve  Judite, mi smo pozvani da obranimo knjigu i ljubav prema knjizi, što ovim Festivalom najbolje činimo, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši sugrađane, osobito najmlađe da se pred školsku godinu ‘oboružaju’ dobrim štivom i ‘zaraze’ isključivo ljubavlju prema čitanju.

Foto: Grad Split

U ime Ministarstva kulture i medija, Festival je otvorila Maja Zrnčić, poručivši okupljenima kako uz pomoć knjige i umjetnosti svijet vidimo na drugačiji način, što nam je osobito bitno u trenutku u kojem živimo. – Ovaj je Festival dokaz da dobre i vrijedne stvari opstaju, podvukla je.

Festival je besplatan i otvoren za sve, a radno vrijeme je zbog ograničenog broja posjetitelja od 10-21h.  Uz brojne naslove posjetitelje očekuju i radionice za djecu, druženja s autorima, promocije i brojni zanimljivi sadržaji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.