Mediteranski festival knjige – ‘Zarazimo’ se jedino ljubavlju prema knjizi i čitanju

Foto: Grad Split

SPLIT – Svečanošću na Gripama, otvoren je četvrti po redu Mediteranski festival knjige. Splićani i svi posjetitelji tako će sve do nedjelje moći uživati u bogatoj nakladničkoj ponudi i čak deset tisuća naslova, za svačiji ukus, a rekli bismo, i svačiji džep.  Ovaj jedinstveni sajam festivalskog tipa, koji godinama promiče knjigu, kulturu čitanja ali i kulturni identitet Splita i okolice, održava se u izazovnim okolnostima, ali uz sve mjere predostrožnosti i zaštite koje izlagačima i posjetiteljima jamče sigurnost i užitak druženja u pravom malom carstvu knjige.

– Hvala svima na hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti. S takvim smo pristupom odlučili naš Festival učiniti ‘pokaznom vježbom’ i primjerom kako kultura i ekonomija mogu pronaći svoj prostor i u uvjetima pandemije. Kultura je dio svakodnevice i najbolji odgovor kada propitujemo izazove života, kazao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK,  organizatora ovog prvog cjelovitog sajma knjige koji se održava u okolnostima ‘novog normalnog.

Foto: Grad Split

I splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izuzetno je zadovoljan odgovornošću i predanošću svih uključenih u realizaciju ovogodišnjeg po mnogočemu ‘povijesnog’ Festivala.

– Iznimno je važno da smo održali kontinuitet jedne od najomiljenijih manifestacija u Splitu. Uspješnom organizacijom Splitskog ljeta i Festivala mediteranskog filma dokazali smo da odgovorno prihvaćamo ‘novo normalno’ ali se ne odričemo bitnih segmenata života, osobito kulture. Uvjeren sam da ćemo i nakon ovog događaja pokazati da se uspješno prilagođavamo novim okolnostima,  u maniri prkosnih i nesalomljivih Dalmatinaca, kakav je u najboljem smislu bio Sv. Jere, čovjek kojemu posvećujemo dio Festivala, a koji nam je knjigu učinio osnovnim alatom u stvaranju civilizacije znanja i čitanja. Ohrabreni porukama Marulićeve  Judite, mi smo pozvani da obranimo knjigu i ljubav prema knjizi, što ovim Festivalom najbolje činimo, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši sugrađane, osobito najmlađe da se pred školsku godinu ‘oboružaju’ dobrim štivom i ‘zaraze’ isključivo ljubavlju prema čitanju.

Foto: Grad Split

U ime Ministarstva kulture i medija, Festival je otvorila Maja Zrnčić, poručivši okupljenima kako uz pomoć knjige i umjetnosti svijet vidimo na drugačiji način, što nam je osobito bitno u trenutku u kojem živimo. – Ovaj je Festival dokaz da dobre i vrijedne stvari opstaju, podvukla je.

Festival je besplatan i otvoren za sve, a radno vrijeme je zbog ograničenog broja posjetitelja od 10-21h.  Uz brojne naslove posjetitelje očekuju i radionice za djecu, druženja s autorima, promocije i brojni zanimljivi sadržaji.

D.G.