Foto: Screenshot / HRT

Jadrolinijin brod “Petar Hektorović” i ove, po svemu drukčije turističke sezone, triput na dan povezuje Split i Vis. Kako izgleda vožnja trajektom kojim, u vrijeme pandemije, prolaze tisuće putnika, provjerila je ekipa HRT-a.

Uigrana posada trajekta “Petar Hektorović” poput vrhunskih sportaša. Samo u garažnoj palubi dnevno naprave i po desetak kilometara. Uz vrućinu, gužvu i maske, živci se rijetko gube.

– Jest dosta kilometara, to zahtijeva naš posao, ali uigrana smo ekipa. Naradili smo se, sezona je bila odlična, bilo je puno i auta i putnika, govori nam kormilar Mario Štula.

– To je nama normalno, svaki dan isto – kaže noštromo palube Zoran Goleš.

Svaka minuta je važna, kašnjenja ne smije biti, zato prvi časnik palube Petar Juričić, kad zatreba, istrči i na kopno.

– Treba organizirati sve da uspijemo održati redoslijed plovidbe. Ako nešto iskrsne, mi to brzo riješimo jer se nema vremena dugo vući neki problem. Treba ga riješiti. Imali bismo taman vremena za još jedno noćno putovanje. Nadam se da neće do toga doći, smije se.

Sve konce u svojim rukama, ali i konope “Hektorovića” čvrsto drži kapetan Ivo Šeparović.

– Da nije ekipa uhodana, ne bismo mogli održavati vozni red. Nismo imali nijednu štetu i imali smo sreće da nam se korona nije uvukla u brod s obzirom na broj putnika i vozila i tako privodimo sezonu kraju – kaže Šeparović.

3. časnica palube i tek druga žena u brojnoj Jadrolinijinoj posadi je 26-godišnja Ivana Jeličić. Ako treba, i kormilo hvata.

– Strah i trema je nešto normalno i svaka osoba ga ima, ali s vremenom to nestaje – kaže Ivana Jeličić.

34 milje u jednom smjeru, koliko dijeli Split i otok Vis, za njih je, kažu, mali đir, jer oni takvih đireva dnevno naprave najmanje šest puta.

D.G.