2 min. čitanja

Povelja kraljice i carice Marije Terezije darovana na čuvanje Osnovnoj školi Bakar

Povelja kraljice i carice Marije Terezije darovana na čuvanje Osnovnoj školi Bakar
Foto: TZ Bakar

BAKAR – Uoči početka nove školske godine gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i pročelnica Maja Šepac Rožić posjetili su Osnovnu školu Bakar. Tom prigodom darovali su Školi na čuvanje repliku Povelje kraljice, carice i nadvojvotkinje Marije Terezije iz 1779. godine koja je svojim prosvijećenim idejama i nizom okolnosti uvelike pomogla Hrvatskoj i njenim gradovima. Gradu Bakru je trima poveljama omogućila razvoj zahvaljujući kojem je grad postao najvećim u Hrvatskoj, veći i od Rijeke, Zagreba i Varaždina. Poveljom iz 1779. godine, Grad Bakar je proglasila slobodnim kraljevskim gradom, dodijelila mu grb i autonomiju.

Vladarica je pokazivala i brigu o kulturi otvaranjem pučke škole u Bakru 18. ožujka 1779. godine uz zakladu od 30.000 forinti u srebru za održavanje. Na obljetnicu 23. travnja za 240 godina od darovanja povelje Gradu, kod Jaza je predstavljena za javnost replika povelje, čime se pokazuje njegovanje kulture i povijesne baštine u istoimenom Gradu.

Osnovna škola Bakar je uz Povelju i grb, sastavni dio baštine toga grada. Gore spomenuta pučka škola nalazi se u starom dijelu grada, nasuprot kaštela, gdje su postavljeni prvi temelji školstva u Gradu Bakru. Time je vladarica u duhu prosvjetiteljstva pokazala kako je otvaranje škola, pismenost i znanje, temelj budućnosti čovječanstva.

Foto: TZ Bakar

Zgrada u kojoj se danas nalazi škola, izgrađena je 1909. godine secesijskim stilom, čime predstavlja kulturno dobro ne samo Grada Bakra, već i hrvatske države. Na pročelju same škole iznad velikih ulaznih vrata nalazi se grb Grada u baroknom stilu, zbog čega se smatra jedinstvenom građevinom.  Bogato je ukrašen reljefnim kamenom s polukružnim štitom obrubljen kosim rubom. Grb u cjelini nam prikazuje dvije palmete (simbol pobjede, uspona, obnove i besmrtnosti) prekrižene podno štita i povezane vrpcom. Iznad štita nalazi se kruna s pet pera, a ispod nje tri glavna motiva, hrvatske kocke ili šahovsko polje (znak pripadnosti hrvatskoj državi), tri kule (municipalni status, uprava nad prostorom od Rječine do Šmrike, odnosno kule: Trsat, Hreljin i luka Kraljevica), i sidro (simbol orijentacije bakarskih pomoraca).

Povelju Marije Terezije primio je ravnatelj Škole Tomislav Uzelac-Šćiran koji je u ime Osnovne škole Bakar zahvalio na ukazanom povjerenju. Ovim činom, upravo po uzoru na spomenutu nam vladaricu potiče se znanje i kultura, koji se njeguju i čuvaju kroz razne povijesne događaje koje u školi organizira i prati profesor povijesti Ivica Terihaj. Ovim događajem je škola dobila iznimnu kulturnu vrijednost, te s ponosom možemo istaknuti, kako se Povelja i grb nalaze na važnim povijesno kulturnim mjestima, škola, Jaz (Povelja) i grb na pročelju zgrade Magistrata.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.