1 min. čitanja

VIDEO Jadranski kit je dobrog zdravlja i izvrsno se snalazi u Velebitskom kanalu

VIDEO Jadranski kit je dobrog zdravlja i izvrsno se snalazi u Velebitskom kanalu
Foto: HRT / Screenshot

Iz Velebitskog kanala, koji je proteklih mjeseci, čini se, posebno zanimljiv i kitovima, stižu nam fascinantne snimke. Znanstvenici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet uspjeli su ne samo dobro snimiti jednu od najvećih životinja na svijetu, nego i uzeti uzorak kože za analizu DNK.

Dobrog je zdravlja i nije izgubljen. Dapače, izvrsno se snalazi u kanalu. Već nekoliko tjedana stižu dojave o opažanju kitova, što nije neobično jer i Jadransko je more njihovo stanište, iako rijetko prilaze obali. Za dojavama krenuli su znanstvenici, javlja HRT.

– Dobili smo jako veliki broj dojava, mislim da je broj oko 200 dojava ukupno. Jednostavno hvala svima koji su dojavili, te informacije su nama jako pomogle da stvorimo tu nekakvu sliku što se trenutno događa u Jadranu. Tu se radi o dobroćudnoj vrsti, znači koja je za ljude u principu potpuno bezopasna tako da razloga za paniku nema, ističe direktor programa znanosti Instituta Plavi svijet Grgur Plesić.

Bezopasno je bilo i gađanje kita strelicom. Za analizu DNK uzet je uzorak veličine nokta malog prsta. Uz fotografije leđne peraje i tijela te pomoć kolega sa Sredozemlja – doznat ćemo više o našem kitu, inače drugoj po veličini životinji na Zemlji.

Koristeći druge podatke o Jadranu, podatke o temperaturi mora, podatke o produktivnosti u površinskom sloju, satelitske snimke klorofila i slično, modelirajući ih zajedno s informacijama koje dobivamo o opažanjima kitova u Jadranu, znanstvenici mogu pokušati zaključiti koji dijelovi Jadrana u kojem trenutku su velikim kitovima Mediterana bitni i na neki način zanimljivi.

Sredozemni veliki kitovi malo su manji od oceanskih rođaka – ipak narastu do 24 metra i teže više od 50 tona. No sve ih je manje. I zato opazite li ih, uznemirite znanstvenike, ne kitove.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kod Omišlja snimljen kit perajar
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.