Kvartovi Pule postaju kina na otvorenom

Foto: Boris Kačan

PULA – Novi program pod nazivom Kino u kvartu Javne ustanove Pula Film Festival predstavljen je u utorak,  8. rujna 2020. godine na Trgu kralja Tomislava s kojega i započinje novi program u Puli. U predstavljanju programa sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović, voditeljica Kina Valli Tanja Miličić i direktorica Turističke Zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Program Kino u Kvartu održavat će se od 10. rujna do 3. listopada svaki četvrtak, petak i subotu, a predstavit će se 12 filmova za djecu i obitelji s ciljem približavanja filma publici u njihovom svakodnevnom okruženju: na dječjim igralištima, trgovima i u parkovima.

– Kino u kvartu na tragu je želje Grada Pule da se u svakom od 16 mjesnih odbora organiziraju različita događanja i da nam na taj način ožive naši lijepi kvartovi. Ovo je vrijeme kada prolaze takve ideje i doista sam zadovoljna što će se ovaj program realizirati. Sigurna sam da će biti jako dobro posjećen s obzirom na to da je namijenjen djeci i da je besplatan – rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci ujedno zaželjevši da postane tradicionalan.

Prikazivat će se animirani i igrani dugometražni filmovi koji su tijekom proteklih godina polučili sjajne rezultate te oduševili publiku i kritiku, a koji se bave raznim temama na djeci zabavan i zanimljiv način.

Kako je napomenula ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović program će se provoditi uz preporuku Stožera civilne zaštite te će broj gledatelja biti ograničen na 80.

– Popisivat će se gledatelji i osigurat ćemo dezinfekcijska sredstva, a s obzirom na to da je program namijenjen najmlađima, molimo roditelje da filmove gledaju sa strane, a sjedala koja će biti postavljena uz razmak, prepuste djeci – apelirali su organizatori. Ravnateljica Restović napomenula je da su zahvaljujući Gradu i Turističkoj zajednici nabavili platno na napuhavanje koje se lako može seliti s lokacije na lokaciju.

Voditeljica Kina Valli Tanja Miličić rekla je da je platno dimenzija 7.32×4.12, a ukupne veličine 8.52×6.48 m.

Istaknula je da je sedam od 12 filmova sinkronizirano, a riječ je o animiranim filmovima, dok je preostalih pet igranih s hrvatskim titlovima. Svi su filmovi imali veliki uspjeh u kinima i na festivalima proteklih godina i radi se o lepezi različitih naslova iz različitih zemalja. U slučaju kiše projekcije se odgađaju, a sve informacije bit će na web i Facebook stranici Kina Valli.

Prva projekcija održat će se upravo na Trgu kralja Tomislava na Verudi, 10. rujna, gdje će se s početkom u 20.30 sati prikazati animirani film Gospodin Link: u potrazi za skrivenim gradom. Iduća projekcija je 11. rujna u 20.30 sati na igralištu kod Stande u Šijani gdje će se prikazati animirano – igrana komedija Medvjedić Paddington 2 u 20.30 sati. U subotu, 12. rujna u 20.30 sati, na igralištu kod Prilaza Monte Cappelletta na Vidikovcu slijedi animirana pustolovina Gordon i Paddy, 17. rujna u 20 sati Mornarički park postaje kino na otvorenom i donosi obiteljsku avanturu Praznici u divljini. Još jednu obiteljsku avanturu, Moje neobično ljeto s Tess, Puljani će moći pogledati na igralištu iza škole Giuseppina Martinuzzi, 18. rujna u 20 sati. Na igralištu ispred škole Kaštanjer građani će imati prilike pogledati animiranu pustolovinu Pčelica Maja, 19. rujna u 20 sati. 24. rujna u 20 sati i Valdebek će dobiti svoje kino, ondje će se na igralištu Olimpija upriličiti projekcija animirane pustolovine Neparožderi. Dan poslije, 25. rujna u 20 sati, na igralištu ispod škole Stoja prikazuje se obiteljska avantura Mia i bijeli lav. Kod glavnog ulaza u školu Veruda, 26. rujna u 20 sati prikazat će se animirana pustolovina Mali princ. Posljednjeg vikenda održavanja Kina u kvartu, projekcije će biti na Monte Zaru (kod vrtića) gdje će se 1. listopada u 19.30 sati prikazati animirana pustolovina Hrabri mališan 2; 2. listopada na igralištu pored škole na Velom vrhu u 19.30 sati na programu je obiteljska avantura, Wendy 2 – najbolji prijatelji zauvijek; a posljednjeg dana 3. listopada na Forumu također u 19.30 prikazat će se Janko Strižić: Farmageddon.

– Ovaj će program postati tradicionalan i nadamo se, posjećen poput programa Circolo Classic koji je u rekordnom roku rasprodan – izjavila je Miličić te najavila da će iduće godine uzeti u obzir neke druge lokacije, a neke možda i ponoviti.

Direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj pohvalila je ideju za organizacijom ovakvog programa svega četiri dana nakon održanog Festivala, izjavivši da je sama dinamika kina na različitim lokacijama vrlo zanimljiva.

– Vjerujem da će to biti vrlo uspješan program, pogotovo jer se radi o kvartovskim lokacijama i sigurna sam da će zaživjeti kao tradicionalan – rekla je.

D.G.