2 min. čitanja

Agonija posade Zagreba pri kraju – Napokon idu kućama

Agonija posade Zagreba pri kraju – Napokon idu kućama
Foto: Facebook

Muka posade broda Zagreb, Atlantske plovidbe, koja je još od ožujka, otkad je proglašena epidemija covida-19, prisiljena tjednima i mjesecima kružiti arhipelagom jugoistočne Azije bezuspješno pokušavajući od vlasti u raznim lukama dobiti dozvolu za iskrcaj kako bi brod nastavio ploviti s novim pomorcima, ipak je blizu kraja.

Dobili su obavijest da brod skrenu prema Manili kako bi se napokon obavila smjena – to je zadnji brod u floti Atlantske plovidbe na kojemu se treba obaviti smjena; od početka pandemije osigurali su izmjenu 11 posada, ali ova na Zagrebu se jako zakomplicirala – nekoliko puta dobili su odbijenicu lučkih vlasti koje su zbog korone blokirale svoje luke.

– Još smo u luci Mauban, najvjerojatnije još danas. A onda nas čeka dva i pol dana vožnje do Manile, gdje će se napokon obaviti smjena posade. Tamo ćemo morati napraviti test na koronu. U svakom slučaju, nadam se da ćemo onda uskoro svojim kućama – doznaje Jutarnji list od Nikole Jakline, Varaždinca koji na brodu Zagreb Atlantske plovidbe plovi od studenoga prošle godine, a javnosti je prije desetak dana s broda uputio javni apel za spas i upozorio na teško stanje 21 člana posade – većina njih nepodnošljivo je dugo na brodu, u prosjeku već devet mjeseci, nekoliko mjeseci duže od očekivanog.

Korona je mornare “zarobila” na brodu izvan svih planiranih rokova i dovela ih do ruba fizičke i psihičke izdržljivosti. Da se posada broda Zagreb može nadati skorom sretnom kraju potvrdila je i Sanja Putica, voditeljica odnosa s investitorima i javnošću Atlantske plovidbe, koja nam je rekla da je “brod Zagreb Atlantske plovidbe planiran biti u Manili 10. rujna i tamo će se odraditi smjena posade”.

Nikola Jaklina, najdulje na brodu od cijele posade, u apelu je opisao koliko im je teško:

– Skroz smo iscrpljeni. Tumaramo po brodu. Temperatura na palubi je 50, u strojarnici su izmjerena 52 stupnja. Nitko više ni s kim ne razgovara. Kad smo došli na brod, svi su imali neki sjaj u očima, znali su zašto su se ukrcali, imali su razlog za život. Te su oči sad prazne. Strašne. Fizički i psihički smo pred kolapsom.

Sada kaže da je on sam, ali i njegove kolege puno bolje, sad kad je dogovor postignut, a oni blizu rješenja.

– Miran sam, radim svoje i čekam smjenu, kao i drugi osjećam olakšanje – priznaje Jaklina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sindikat pomoraca se pohvalio: “Napravili smo nemoguće, omogućili smo smjenu posade na MV Zagreb”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.