2 min. čitanja

Krajem rujna plutajući LNG terminal kreće iz kineskog brodogradilišta prema Omišlju

Krajem rujna plutajući LNG terminal kreće iz kineskog brodogradilišta prema Omišlju
LNG Croatia

OMIŠALJ – Radovi na konverziji LNG tankera „Golar Viking“ u plovilo za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU), odnosno plutajući LNG terminal, u kineskom brodogradilištu Huaron-Dadong bliže se kraju, a brod s novim imenom „LNG Croatia“ i lukom upisa Split već ispisanima na pramcu i krmi, krajem ovog mjeseca bi trebao zaploviti iz Šangaja prema Omišlju, potvrdio je za Novi list Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska koja upravlja terminalom za ukapljeni prirodni plin na Krku.

Radovi na konverziji, odnosno ugradnji postrojenja za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina, prema njegovim su riječima najvećim dijelom završeni, a nedavno je završeno bojenje trupa i nadgrađa broda koji je s novom kombinacijom boja – plavim trupom i bijelim nadgrađem, dobio i novo ime – LNG Croatia.

– Svi radovi na brodu odvijaju se u skladu s predviđenim rokovima, tako da se njegovo isplovljavanje očekuje krajem rujna, a u Omišalj bi trebao stići u drugoj polovici listopada. Na brod će, prije dolaska na Krk, biti ukrcana i količina ukapljenog prirodnog plina potrebna za probni rad tijekom kojeg ćemo testirati cijeli sustav FSRU broda, kopnenog dijela postrojenja i plinovoda. Probni rad bi trebao započeti u studenom, dok će od 1. siječnja iduće godine LNG terminal započeti s komercijalnim radom i prvim isporukama komercijalnih količina prirodnog plina u sustav – rekao je Krhen.

FSRU brod „LNG Croatia“ nekadašnji je LNG tanker »Golar Viking«, izgrađen 2005. godine, skladišnog kapaciteta 140.205 kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina. Tvrtka LNG Hrvatska brod je kupila na natječaju na kojemu je kao najbolja ponuda ocijenjena ona brodarske kompanije Golar, s cijenom od 159,6 milijuna eura za konverziju postojećeg LNG tankera u FRSU brod, odnosno plutajući LNG terminal.

Posao konverzije povjeren je kineskoj kompaniji China State Shipbuilding Corporation (CSSC), odnosno Huaron-Dadong brodogradilištu u blizini Šangaja. Kapacitet uplinjavanja ukapljenog prirodnog plina na „LNG Croatia“ je 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje. Ukupna vrijednost projekta izgradnje LNG terminala na Krku je 233 milijuna eura, od čega je nešto više od 101 milijun eura osiguran iz bespovratnih sredstava Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Radovi na postrojenju

U Hrvatskoj traju radovi na izgradnji kopnenih postrojenja za prihvat prirodnog plina, kao i plinovoda između Omišlja i Zlobina, čiji je investitor Plinacro, a kojim će LNG terminal biti povezan s magistralnim plinovodom Pula – Karlovac te dalje prema trećim zemljama.

Na gradilištu kopnenog dijela LNG terminala sve aktivnosti se odvijaju prema planovima. Završena je izgradnja pristana koji se sastoji od 164 pilota, prosječne dubine od 21 metar, kao i armiranobetonskih naglavnica. Na pristanu su montirane istakačke ruke i rampa za pristup brodu. Završena je izgradnja spojnog plinovoda duljine 4,2 kilometra, vodovoda te spremnika protupožarne vode volumena 1.600 prostornih metara.

U tijeku su radovi na upravnoj zgradi, opremanje objekata strojarskom i elektroenergetskom opremom te radovi na produbljivanju morskog dna, uz postavljanje ostale opreme terminala. Prema Krhenovim riječima, sve bi trebalo biti spremno za dolazak »LNG Croatia« i početak probnog rada, u skladu s planiranim rokovima, javlja Novi list.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TOMISLAV ĆORIĆ: Treba razmisliti o bušenju Jadrana i Dinarida, a LNG-u smo dali zeleno svjetlo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.