Održano donatorsko ronjenje za nastavak istraživanja podvodnog nalazišta amfora Letavica kod Šimuna na Pagu

Foto: Foka Dive

Nalazište Letavica kod Šimuna leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna i na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Krista tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.

– Svi uvijek volimo nešto novo i nešto prvo – kaže Vedran Dorušić,  organizator i voditelj prošlotjednog donatorskog ronjenja iz Ronilačkog centra Foka i zadovoljno objašnjava:

– Prvo je novo da je Letavica prvo podvodno nalazište koje ima svoju web stranicu  na osam jezika. Novo je da je to prvo ovakvo nalazište gdje se roni bez zaštitnog kaveza što je donijelo odlične rezultate o kojima ćemo više reći  nakon završetka sezone  koja još uvijek traje na Letavici. Novo je da smo uspjeli prikupiti novac za daljnje arheološko istraživanje od privatnih donatora kojima se svidjela ideja da ga financijski podrže što smatramo velikim uspjehom za hrvatsku kulturu u vremenu kada svi bilježe proračunski manjak. 

Foto: Foka Dive

Jedinstvena priča za koristan cilj

Naime, prošlog vikenda održano je donatorsko ronjenje na ovoj atraktivnoj lokaciji za sudionike po cijeni koju su oni sami željeli platiti. Cilj donatorskog ronjenja je prikupljanje sredstava za nastavak istraživanja antičkog brodoloma koje će se održati u vremenu od 17. do 27.rujna 2020. godine.Procjenjeno je da je za nastavak istraživanja potrebno osigurati oko 50.000,00 kuna. Dorušić kaže da su na donatorskom ronjenju sredstva prikupili na jedan ležeran i opušten način družeći se, roneći i gradelajući. Đani Iglić, stari znanac svih portala koji pišu o omoru počastio nas je  ribom tako da smo za druženje morali kupiti samo kruh i drva. 

Iskreno, najviše su me impresionirale male donacije od, po njihovoj želji, anonimnih ne-ronilaca koji su nas pomogli s onime čime su mogli. Ipak, pravi sponzori odradili su to prije i bez puno pompe. Podržali su nas i izravno donirali Maritim Ltd, Tehnomedika d.o.o.,Kamp Šimuni d.o.o., Dragorlux d.o.o., Paška Sirana d.d.,Turistička zajednica Grada Paga, Igor Savić. Naravno, nije kasno ako se još netko želi pridružiti i pomoći u u financiranju nastavka istraživanja – priča Dorušić. 

Ono što je možda najvrijednije jest da su na donatorsko ronjenje došli studenti arheologije, podvodnih znanosti i biologije uz druge goste iz struke i medija.

– Mislim  da je širenje ideje o istraživanjima koja su financirana na ovaj način nešto što će biti glavni benefit budući će današnji studenti uskoro biti oni koji će voditi istraživanja.

Foto: Foka Dive

Na žalost, nije nam uspjelo održati Vikend za arheologiju, biologiju i ekologiju podmorja u čemu nas je spriječila pandemija korone. Njemačka Spigel TV tri puta je odgodila dolazak iz istih razloga. Poslali su nam mail u kojem su napisali da ne odustanemo od njih. Jasno je da nismo i nećemo. Teško je bilo Njemcima objasniti da im nećemo naplatiti uslugu prijevoza, boca i svega ostalog, ali naše mišljenje je da svaka promocija podiže svijest o ovom nalazištu i samim time ga štiti – objasnio je Vedran Dorušić i zaključio:

– Kada smo pronašli lokalitet i počeli ga istraživati, glavna nit vodilja bila nam je  da ne budemo hit koji će nestati u tri mjeseca. Od 27.srpnja 2018. godine prošlo je više od dvije godine, a mi smo i dalje  u medijima i pronalazimo nove načine za podizanje svijesti o ovom nalazištu. Hvala svima koji nas podržavaju, bilo financijski ili medijski, a posebno zahvaljujemo portalu Morski HR koji nas je neprekidnon pratio i stoga ćemo se potruditi da prvi dobije ekskluzivne fotografije s našeg nastavka istraživanja. 

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

DONATORSKA RONJENJA Jedan od učinkovitih načina zaštite vrijednih arheoloških lokaliteta

Donatorsko ronjenje na arheološkom nalazištu Letavica kod Paga