Otkriveno kretanje i detalji pronalaska jedrilice s tonom kokaina i hrvatskom posadom

Foto: Šibenik IN / Facebook

U akciji kodnog naziva Falkuša, temeljem inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otočju zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 milijuna eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Policija je izvijestila da je “u okviru svojih aktivnosti” prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

Španjolski policajci uhitili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici “Majic” koja je plovila pod hrvatskom zastavom, javlja Jutarnji list.

Više o cijeloj akciji za RTL Danas s reporterom Petrom Panjkotom razgovarao je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

– Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina.

U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji – rekao je.

Otkrio je i kako su uspjeli uhititi i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

– Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni – kazao je.

Krenuli iz Šibenika početkom godine, kuda su plovili?

Civilna garda je izvijestila kako je jedrilica u veljači krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori, a zatim je došla do španjolske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarski otok Lanzarote gdje su identificirani članovi posade. Namjeravali su zatim krenuti prema Karipskim otocima u srednjoj Americi. U travnju je jedrilica primijećena na tamošnjim otocima Barbadosu i Martiniku, prenosi Index.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim otocima pa u takvim okolnostima posada nije mogla ukrcati drogu. Zbog toga su se jedrilicom vratili na kanarski otok Lanzarote u lipnju. Trojica članova posade su se zatim razdvojili te otišli u različite dijelove Europe pa su se u kolovozu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija ih je nastavila tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu, no skrenula je s njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zaljevu. Zatim je krenula natrag prema sjeveru, što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, s nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila ploviti natrag prema Kanarskim otocima. Kada se približila otoku La Palmi, španjolska Civilna garda je zaustavila jedrilicu te u njoj pronašla tonu kokaina.

FOTO: Guardia Civil

Hrvatska policija dodaje kako je “provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, u vodama Španjolske, južno prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain”.

FOTO: Guardia Civil

Šibenski liječnik ih slučajno sreo na Karibima: “Sve mi je s tom ekipom bilo čudno”

Doktor Dražen Grgić koji je pet mjeseci jedrio iz Šibenika do Brazila i nazad u sklopu akcije ‘Čisto more, čisto srce’ kako bi pomogao SOS Dječjem selu Hrvatska, potvrdio je za ŠibenikIN da je na Karibima, točnije na otoku Martinique, krajem travnja susreo tročlanu posadu jedrilice čiji se naziv poklapa s nazivom jedrilice, na kojoj je specijalni tim španjolske ‘Guardia Civil’ 8. rujna pronašao gotovo tonua kokaina visoke čistoće vrijednosti preko 40 milijuna eura.

Tročlana ekipa, u kojoj je bio i vlasnik jedrilice, Grgiću je prodala priču da jedrilicu moraju transferirati iz Hrvatske na Martinique zbog prodaje. No, navodni kupac u međuvremenu je tobože otkazao dogovor.

– Od prvog kontakta s tom ekipom sve mi je bilo čudno. Bilo je to u ožujku kada su sve luke bile zatvorene zbog korone i oni su tražili način da se vrate u Hrvatsku, a nisu bili dobro opskrbljeni. Javili su mi da će doći na Karibe u opskrbu pa da se svi skupa vratimo u Hrvatsku. Meni je bilo jako drago što ću se susresti s jedrilicom sa šibenskom posadom – priča doktor Grgić.

FOTO: Guardia Civil

Kaže kako je bio sretan kada se susreo s tročlanom posadom jer je nakon nekoliko mjeseci napokon čuo hrvatski jezik.

– Njih je zadesio kvar te su došli na Martinique popraviti jedrilicu. Ja sam do tada već bio krenuo nazad, ali mi je pukla sajla pa sam se odlučio vratiti na Martinique. Tamo smo se prvi put sreli. Bilo mi je drago čuti domaći jezik pa sam susret i dokumentirao – ispričao je Grgić za ŠibenikIN.

Tročlanu posadu na Martiniqueu su zadržali kvarovi te je doktor Grgić put ipak odlučio nastaviti sam.

–  Nisam htio gubiti vrijeme budući da mi se cijelo putovanje odužilo zbog situacije s koronavirusom, a prijetili su i uragani. Oni su ostali u Martiniqueu i tu je priča završila. Momci su bili simpatični, žao mi je što su upetljani u nešto takvo  – zaključio je Grgić.

MUP je izvijestio da je jučer na području PU Šibensko-kninske provedeno više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima te je tom prilikom oduzeto više računala, mobitela i drugih predmeta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OPERACIJA “FALKUŠA” Na Kanarima zaplijenjena tona kokaina s hrvatske jedrilice, uhićena tri Hrvata!

Vaš komentar