2 min. čitanja

Treće podmorsko hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije

Treće podmorsko hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Program obilježavanja Dana grada, kojeg Rovinjci ili Rovinježi slave 16. rujna, započeo je ove subote trećim podvodnim hodočašćem na repliku kipa svete Eufemije, zaštitnice njihova grada.

U organizaciji domaćina, Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno, na tradicionalnom je zaronu sudjelovalo četrdesetak ronioca iz različitih istarskih ronilačkih klubova, a sve se odvilo sukladno mjerama koje nalaže Stožer.

Foto: Grad Rovinj
Foto: Grad Rovinj

Ovaj je tradicionalni zaron započeo u jutarnjim satima brifingom kojim je roniocima pobliže objašnjena pozicija ronjenja, kao i njene dubine. S dva su se broda zatim uputili nautičku milju od Rovinja, na otok Banjole.

Tamo je, na šesnaest metara dubine prije četiri godine, također na Dan grada Rovinja, postavljena replika kipa svete Eufemije. Kip je visok šezdesetak centimetara i izrađen je od bronce, a djelo je rovinjskog akademskog kipara Andrije Milovana. Već je tijekom prvog hodočašća podno kipa također postavljena informativna pločica koja ga opisuje, a sve kako bi individualni ronioci znali nešto više o njemu.

Lokacija postavljanja ovog kipa idealna je za sve kategorije ronioca, a specifična je i po trima spiljama, od kojih jedna ima izlaz na sredini otoka. Diči se također raznolikom i bogatom florom i faunom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.