Treće podmorsko hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije

Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Program obilježavanja Dana grada, kojeg Rovinjci ili Rovinježi slave 16. rujna, započeo je ove subote trećim podvodnim hodočašćem na repliku kipa svete Eufemije, zaštitnice njihova grada.

U organizaciji domaćina, Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno, na tradicionalnom je zaronu sudjelovalo četrdesetak ronioca iz različitih istarskih ronilačkih klubova, a sve se odvilo sukladno mjerama koje nalaže Stožer.

Foto: Grad Rovinj

Ovaj je tradicionalni zaron započeo u jutarnjim satima brifingom kojim je roniocima pobliže objašnjena pozicija ronjenja, kao i njene dubine. S dva su se broda zatim uputili nautičku milju od Rovinja, na otok Banjole.

Tamo je, na šesnaest metara dubine prije četiri godine, također na Dan grada Rovinja, postavljena replika kipa svete Eufemije. Kip je visok šezdesetak centimetara i izrađen je od bronce, a djelo je rovinjskog akademskog kipara Andrije Milovana. Već je tijekom prvog hodočašća podno kipa također postavljena informativna pločica koja ga opisuje, a sve kako bi individualni ronioci znali nešto više o njemu.

Lokacija postavljanja ovog kipa idealna je za sve kategorije ronioca, a specifična je i po trima spiljama, od kojih jedna ima izlaz na sredini otoka. Diči se također raznolikom i bogatom florom i faunom.

D.G.