Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora – Uskoro kreće najveći infrastrukturni projekt Zadarske županije

Foto: Pixabay / Ilustracija

ZADAR – Predstavnici 13 općina i 2 grada Zadarske županije prošlog su tjedna potpisali sporazum o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za izgradnju aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, koja će obuhvatiti više od pola županije.

Zadarski župan Božidar Longin je istaknuo kako se ovim i  službeno kreće u ostvarenje projekta Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaleđa.

– Samo ime projekta dovoljno govori koliku će površinu on pokrivati i sasvim sigurno će to biti najzahtjevnija i najskuplja Aglomeracija u našoj županiji. No, ono što je najvažnije, kroz realizaciju studijske dokumentacije saznat ćemo konkretnije detalje u kom smjeru ići, a ujedno ćemo dobiti jasnije procjene koliko će nas to u konačnici – koštati. Ono što je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedeno kraju – rekao je župan dodajući da  na području Zadarske županije već imamo potpisane dvije aglomeracije, Nin-Privlaka-Vrsi i Zadar-Petrčane koje su vrijedne oko milijardu kuna.

– Pred potpisom su još dvije, Biogradska rivijera i Preko – Kali, a nadamo se i što skorijem potpisu Aglomeracije Bibinje – Sukošan. Sve to ide u smjeru onoga što smo zacrtali na početku ovog mandata – da sva naša mjesta moraju dobiti vodu i priključak na odvodnju. To je veliki zadatak koji je pred svima nama, ali od izazova nikad nismo bježali i vjerujem da ćemo to zajedničkim snagama ostvariti. Svima želim puno sreće i strpljenja u idućem razdoblju – dodao je župan Longin.

D.G.