2 min. čitanja

NAPOKON SU DOMA Nakon devet dugih mjeseci na brodu Atlantske plovidbe

NAPOKON SU DOMA Nakon devet dugih mjeseci na brodu Atlantske plovidbe
Foto: Facebook / Nikola Jaklin

Posada broda Atlantske plovidbe “Zagreb”, nakon devet mjeseci na moru, od kojih šest sa zabranom silaska na kopno, prošlu je noć prespavala u Velikoj Gorici. Pomorci su se uspjeli vratiti doma. Time je završena njihova agonija duga tristotinjak dana.

“Zagreb” je iz Dubrovnika isplovio 8. studenoga, kuhar Nikola Jaklin taman je u ožujku trebao doma, kad je zbog pandemije zabranjeno iskrcavanje posade, javlja Jutarnji list.

Atlantska plovidba uspješno je odradila smjenu 11 posada, ali ova, 12. posada Zagreba, kopna se dočekala tek šest mjeseci od početka pandemije. Od 26 pomoraca u Hrvatsku su se vratila 25-orica. Jedan je ostao u karanteni u Manili jer mu je test na korona virus bio pozitivan.

Kuhar Nikola, Varaždinac, noćas oko ponoći, još nije mogao vjerovati da je “skoro pa doma”. On je na moru bio 310 dana. Možda koji dan više ili manje.

Nakon pola godine po 24 sata zajedno, između 26-orice muškaraca započele su trzavice. Sukoba je bilo nekoliko, na što je kapetan upozoravao vlasnika broda. Situacija bi, bojali su se pomorci samih sebe, svakog trenutka mogla eskalirati. Posada je bila, i još uvijek je ljuta, jer im iz tvrtke odbijaju platiti ugovorom predviđeni bonus ostanu li pomorci na brodu duže od ugovorene smjene. Ovi se pak pravdaju da nisu krivi za izvanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom. Bilo je samo pitanje trenutka, rekao je Nikola prije 20-ak dana, 30. kolovoza.

Najteže im je na tom putu, bilo čekanje u Frankfurtu na let za Zagreb.

– Osam sati smo čekali i osam puta sam dobio slom živaca. Čudno, kako nam je sad bilo teško čekati osam sati, a na brodu smo bili zatočeni mjesecima – govori Nikola Jaklin, razduženi kuhar dubrovačkog broda “Zagreb”.

Kad su napokon, sinoć, 15. rujna, u 22.30 sletjeli u Zagreb, Nikolu nitko nije dočekao.

Budući da je jedan od članova posade, a na brodu ih je bilo samo 26, bio pozitivan na koronavirus, Nikola nije bio voljan riskirati.

– Nisam htio da bilo tko dolazi po mene, ni prijatelji ni roditelji, Jer ne bih volio da sam eventualno pokupio taj koroner virus po putu, pa da se netko od mojih zarazi. Sad nakon svega… Imal bih slom živaca… Kad dođem doma u Varaždin, prvo odoh u samoizolaciju na dva tjedna pa tek onda dalje – najavljuje Nikola.

Nikola Jaklin na brodovima živi i radi od 2004. godine.

– Što očekujem doma? Hmmmm… a, novu borbu. Punih 16 godina sam po brodovima, a sad, nakon ovoga, više na brod ne želim. Trebam se priviknuti na novi način života. Buđenje ujutro, pa pola sata put do posla, odraditi svoje i doma. Ukratko, da, novu borbu. Okrenuti novi list, stranicu i krenuti u to – zna Nikola da će biti teško priviknuti se na sasvim novi, drugačiji ritam dana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

AGONIJA HRVATSKIH POMORACA “Molimo vas, pomozite nam, mornari su na rubu živaca!”
Zapelo s povratkom posade Zagreba – Neki su pozitivni na koronavirus?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.