3 min. čitanja

Pogled s Lastovskih vidikovca

Pogled s Lastovskih vidikovca
Foto: JUPP Lastovsko otočje

LASTOVO – Posebnost klime, povijest otoka, udaljenost od obale te višegodišnja izolacija i očuvana priroda pridonose mističnosti i ljepoti Lastovskog otočja. Vidikovci su ti koji pružaju jedinstveni pogled na ljepote parka, s jedne stane  beskrajan pogled na more i otočja, a s druge strane na mjesta koja krase ovaj biser Jadrana.

Najviši vrh otoka Lastova, Hum sa 417 m nadmorske visine, čini najljepši vidikovac na otoku pružajući pogled na razvijenosti reljefa vidljivoj u zaobljenim brežuljcima, duboko usječenim uvalama, te poljima, a s druge strane i beskrajan pogled na more i otočje. U blizini se nalazi i kapela Sv. Jurja iz 15. st. te napuštena vojarna jer je nekada na tom području bila vojska.

Pogled s Huma

Nešto niži vrhovi su Mali Hum (415 m), te Pleševo brdo (400 m).

Uređeni vidikovac Sozanj nalazi se na cesti između mjesta Ubli i Lastovo, a s njega puca najljepši pogled na mjesto Zaklopaticu te udaljeno otočje Lastovnjaci. Popnete li se šumskim putem od vidikovca do vrha brda Sozanj udaljenog 300 m, otvara se široki pogled od zapadnog otočja Parka, preko Visa, Korčule do Mljeta.

Pogled sa Soznja

Vidikovac Galičine nalazi se na južnoj strani otoka Lastova s kojeg se pruža pogled na istočno i zapadno otočje Parka, te se vide otoci Mljet, Korčula te poluotok Pelješac. Za lijepog vremena vidi se i Mala i Velika Palgruža, te obala Italije. Vidikovac je također idealna pozicija za promatranje noćnog neba Lastova, drugog najtamnijeg u Europi, s najmanjim svjetlosnim onečišćenjem. Jedan od najčešće slikanih pogleda na uvalu Skrivena luka upravo je onaj s vidikovca Galičine.

Pogled s Galičine

S vidikovca Pokladareva grža se pruža pogled na cijelo mjesto Lastovo pri čemu posebno dolazi do izražaja amfiteatralni oblik mjesta. Do vidikovca se dolazi stazom koja kreće iz mjesta Lastova. Dio je najvažnijeg događaja godine na otoku – Lastovski Poklad, jer se upravo s Pokladareve grže „culja“ Poklad.

Pogled s Pokladareve Grže

Vidikovac kod crkve Sv. Ciprijana nalazi se poviše uvale Skrivena Luka na istočnoj strani. Odatle puca pogled na cijelu uvalu te svjetionik Strugu. Od 46 crkvica njih 21 registrirana je kao zaštićeno kulturno dobro. Uz neke od njih vezane su i legende kao što je to uz ovu malu i rustikalnu crkvicu na vrhu brijega iznad Skrivene luke. Legenda kaže da su stranci otkopali i odnijeli blago koje je nekoć bilo pokopano pod crkvenim oltarom crkvice Sv. Ciprijana.

Pogled kod crkvice sv. Ciprijana

Vidikovac Kašćel nalazi se na Glavici iznad mjesta Lastovo gdje je stajala prethistorijska gradina. U njemu su se nalazile nastambe, bunar, pa i mala kapelica posvećena sv. Ivanu. Na mjestu tog dubrovačkog kašćela koji je srušen za vrijeme Lastovske bune, podignut je novi 1808. godine kada su Francuzi okupirali otok. Njihova se tvrđava nakon preinaka danas koristi kao meteorološka postaja. Do kašćela se dolazi 10-minutnom šetnjom uređenom stazom iz središta mjesta Lastova. Pogled se pruža na uvale Lučica i Mihajla, Lastovski kanal te Korčulu.

Foto: JUPP Lastovsko otočje / Ilustracija
Pogled s Kašćela

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.