DONESENA ODLUKA Ruši se hotel Marjan u Splitu

Foto: Boris Kačan

SPLIT – Hotel Marjan u Splitu, koji je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i kojega je nakon dugotrajnog stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska Adris grupa, bit će u potpunosti srušen, doznaje tportal.

Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole.

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine katova.

Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena.

U Adris grupi za tportal su tek šturo kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u skupini njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Hotel Marjan, nekadašnji ponos splitskog turizma, prije petnaest godina kupio je Željko Kerum za 170 milijuna kuna, plativši ga trostruko više od tražene početne cijene. Obećavao je i najavljivao obnovu, čak sklopio ugovor s lancem Hilton, no ispostavilo se da je ova investicija povukla na dno kompletno njegovo poslovno carstvo. Za kupnju je jamčio njegov trgovački lanac Kerum d.o.o., pa su ga banke blokirale, a on je najavljivao tužbe protiv banaka.

Cijeli tekst pročitaje OVDJE.