2 min. čitanja

Mediteranski uragan Janus danas napada obale Grčke, građani pozvani na evakuaciju u sigurnija područja

Mediteranski uragan Janus danas napada obale Grčke, građani pozvani na evakuaciju u sigurnija područja
Foto: Screenshot / Youtube

Veliki ciklon, odnosno uragan Janus danas će pogoditi obale Grčke. Stručnjaci apeliraju na oprez, a građani su dobili posebne upute za ponašanje.

“Medicane” ili meditaranski tropski uragan vrlo je rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom je rezervirana samo za najtopliji dio Sredozemnog mora.

Za razvoj uragana u Sredozemnom moru uvjeti su vrlo nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, često nema dovoljno vlage, a Sredozemno more jednostavno je premaleno za njihov razvoj. Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koje su podsjećale na uragan.

Medicane donosi jake vjetrove uz obilne oborine, pijavice, tornada, a sve nerijetko završava velikom materijalnom štetom. Samo kretanje medicanea vrlo je teško prognozirati, a njegova putanja često značajno odstupa od predviđanja prognostičkih modela.

Trenutni sustav nazvan je Cassilda, a zapadnu obalu Grčke mogao bi pogoditi u petak poslijepodne. Iako razlike u predviđanju modela postoje, na nekim izračunima možemo vidjeti kako bi udari vjetra mogli prelaziti 200 km/h! Pritom se očekuju i obilne oborine, pojašnjava Istramet.

Očekuje se nekoliko udara uzduž Jonskog  mora prema zapadu Grčke. Povećana je opasnost za tornada duž Peloponeza i jugoistočnog Jonskog mora, javlja Severe Weather EU.

Apel svim građanima da budu u punoj pripravnosti, a posebno onima koji žive u prizemlju ili suterenu, ako je moguće da odu rodbini i prijateljima, kako bi se na vrijeme zaštitili od mediteranske ciklone, uputio je zamjenik ministra civilne zaštite i upravljanja kriznim situacijama Nikos Hardalias, u izvanrednoj izjavi putem ERT-a.

– Izbjegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tijekom ovih teških uvjeta i zaštitite prozore i vrata, uvijek imajući na umu mogućnost da odete i na viši kat kuće. Nemojte prelaziti bujice i poplavljene puteve pješice bez razloga. Pratite medije za daljnje upute – dodao je Hardalias.

Naglasio je da se očekuju štete od poplave, pada stabala, pa čak i porasta razine mora mogli, pa građani moraju biti “na oprezu”, posebno u područjima koja će biti pogođena ciklonom. Ta su područja Zakintos, Kefalonija, Itaka, Mesinija, Ilija, Ahaja, Arkadija, Argolida, Beotija, Etoloakarnanija, Fokida, Atika i Evija, dok će taj fenomen utjecati na druge. područja poput Kiklada i moguće Krete.

Očekuje se da će oluja Janus udariti sutra, u četvrtak, ali da će se ciklon kretati sve do subote.

Podsjetimo, nije prvi put da Grčku pogađa ovakav ciklon. Posljednji medicane bio je Zorbas koji je krajem rujna 2018. pogodio područje Grčke, a putanja mu je bila gotovo identična kao što se prognozira za nadolazeći sustav, piše Index. Zbog tog nevremena bio je zaustavljen trajektni promet, kao i zračni promet, a nekoliko dana nisu radile ni škole.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Mediteranski uragan Dalmaciji donosi buru, a Grčkoj vjetrove do 200 km/h
Formira se mediteranski uragan koji bi mogao ugroziti živote
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.