4 min. čitanja

Svečano obilježena 29. obljetnica osnutka HRM-a: “Ratna mornarica nastala gotovo ni iz čega”

Svečano obilježena 29. obljetnica osnutka HRM-a: “Ratna mornarica nastala gotovo ni iz čega”
Foto: MORH

SPLIT – Ministar Banožić čestitao je pripadnicima HRM-a njihov Dan zahvalivši onima koji su nesebičnošću i požrtvovnošću doprinijeli nastanku i razvoju HRM-a te obrani domovine

Svečanosti 29. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Splitu su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH ujedno njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i drugi.

Foto: MORH

Svečanost obilježavanja obljetnice Hrvatske ratne mornarice započela je u jutarnjim satima budnicom Orkestra Hrvatske ratne mornarice na splitskoj rivi, a središnja svečanost i postrojavanje pripadnika HRM-a održano je u luci Lora. U prigodi obljetnice najviši uzvanici odali su poštovanje poginulima u Spomen sobi poginulih pripadnika HRM-a, a potom je održana misa za poginule hrvatske branitelje.

Pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitke na njihovoj obljetnici uputio je u ime predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić zahvalivši onima koji su svojom nesebičnošću i požrtvovnošću u Domovinskom ratu doprinijeli njenom nastanku i razvoju, te obrani domovine.

Foto: Arhiva MORH / T. Brandt
Foto: MORH

Ministar je istaknuo važnost ponovnog ustrojavanja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama i potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku može jamčiti sigurnost u prostoru Jadranskog mora, te spomenuo projekte koji pridonose njezinom jačanju i sposobnostima. To je, među ostalim, nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova koji su važni za stalni nadzor teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te remont raketnih topovnjača, čime će se i dalje osigurati nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru. Najavio je kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede HRM-u uskoro biti predana i dva brza čamca dvojne namjene čime se proširuju sposobnosti naše Obalne straže.

Osim modernizacije, ključni za uspješnu realizaciju zadaća su ljudi te je u tom kontekstu ministar istaknuo važnost studija Vojnog pomorstva na kojem se obrazuju buduće generacije pomorskih časnika.

Foto: MORH
Foto: MORH

Podsjetio je i kako se trenutno brod i posada nalaze u NATO operaciji Sea Guardian, a naši mornari sudjeluju u međunarodnoj operaciji potpore miru Europske unije – Atalanta, čime Republika Hrvatska pokazuje čvrstu predanost zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru.

Izaslanik predsjednika RH Dragan Lozančić uputivši čestitke u ime predsjednika RH u svom je obraćanju naglasio: “Hrvatska pomorska tradicija seže daleko u povijest, a najslavniji dio ste ispisali vi u Domovinskom ratu. Pokazali ste kako se srcem brani svoje. Vi mornari najveća ste vrijednost koju Hrvatska ratna mornarica ima. S morem i od mora živimo. Vas pozivam da ga i dalje čuvate, a na nama je da vam to olakšamo stalnim ulaganjem u Hrvatsku ratnu mornaricu”.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj čestitajući u ime pripadnika Oružanih snaga RH podsjetio je kako je Hrvatska ratna mornarica nastala gotovo ni iz čega, ali je u Domovinskom ratu izrasla u silu koja je otjerala okupatora, a danas je to organizirana i osposobljena snaga za očuvanje hrvatskih interesa na Jadranskom moru. Napomenuo je kako  planovi modernizacije trebaju biti u skladu s trenutačnim mogućnostima društva, ali i istaknuo da težište mora biti na mirnodopskim zadaćama pomorske sigurnosti te je zbog toga izgradnja obalnih ophodnih brodova i radarskih sustava kritično važna.

Foto: MORH

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na neizvjesne i dramatične povijesne trenutke stvaranja naše ratne mornarice, a kojI službeno počinjU 14. rujna 1991., kada je odlukom predsjednika dr. Tuđmana admiral Sveto Letica imenovan njezinim prvim zapovjednikom.

– Prvi brod u floti bio je desantno-jurišni brod 103, uzapćen u Brodogradilištu Greben u Veloj Luci. U šibenskoj vojarni Kuline zarobljeno ih je 15, dok su radnici Mornaričkog tehničkog Remontnog zavoda Velimir Škorpik preuzeli Zavod zajedno s još 19 ratnih brodova i plovila. Ubrzo su ti brodovi zajedno s posadama obalnih bitnica, pripadnicima mornaričkog pješaštva i diverzantima te civilnim brodovima i gliserima probili pomorsku blokadu i otjerali neprijatelja s hrvatskog Jadrana – podsjetio je kontraadmiral Raffanelli.

U prigodi obljetnice pripadnicima HRM-a uručene su Odluke o promaknućima te nagrade i pohvale, a svečanost je upriličio i Orkestar HRM-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.