Dva kanadera gasila požar kod Trogira, prvi put ove sezone sudjelovao i helikopter

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak

Dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili su angažirani u četvrtak, 17. rujna 2020. u kasnim popodnevnim satima u akciji gašenja požara na lokaciji Trogir-Plano u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kroz ostvarenih 3,5 sata naleta zračne su snage djelovale sve do početka padanja mraka, a na požarište je izbačeno više od 140 tona vode.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 16. rujna 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 49 požara  (22 u Šibensko-kninskoj, 20 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj,  dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne  snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 270 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7700 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedena su i 32 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 15 puta.

I.B.